"Kolćonerosi" su uspjeli: Godina u Španiji u znaku Atletika

Atletiko juče osvojio šampionsku titulu nakon sedam godina...

18677 pregleda 3 komentar(a)
Slavlje Atletika, Foto: Reuters
Slavlje Atletika, Foto: Reuters

U posljednjih 30 godina, Atletiko Madrid je tri puta osvajao šampionsku titulu - 1996, 2014. i 2021. godine, a sva tri puta član Madriđana bio je Dijego Simeone.

Ćolo je 1996. godine kao igrač bio šampion, da bi Atletiko 2014. i 2021. osvojio titulu sa njim na klupi. Argentinac je trener "kolćonerosa" od 2011. godine, a u trenerskoj karijeri osim dvije La Lige osvojio je Kup kralja 2013, Superkup Španije 2014, dok je Ligu Evrope i Superkup Evrope osvajao 2012. i 2018. godine.

Ono što je takođe zajedničko Atletikovim titulama iz 2014. i 2021. jeste borba do posljednjeg minuta za šampionski pehar. Prije sedam godina gol Dijega Godina protiv Barselone u posljednjem kolu donio je crveno-bijelima iz Madrida titulu, da bi ove sezone pobjeda u posljednjoj rundi, nakon preokreta protiv Valjadolida udarila pečat na sjajnu Atletikovu sezonu.

Atletiko Madrid grafika
foto: Sofascore

Zajednička crta tih timova je i ratnički mentalitet, borba do posljednjeg minuta, do posljednje kapi krvi... Onako kako igra Atletiko od dolaska Simeonea.

Razlika je, ipak, u igračkom kadru. Jedini fudbaler, koji je dio šampionske generacije i 2014. i 2021. godine je Koke. Kapiten "rohiblankosa" sa preko 500 odigranih utakmica. Preuzimao je odgovornost za svaki loš momenat, dizao ekipu u teškim trenucima, bio Simeoneova produžena ruka na terenu.

Na golu je briljirao Slovenac, Jan Oblak. Jedan od najboljih golmana na svijetu, na 18 mečeva je sačuvao mrežu, odbranio nekoliko penala tokom sezone i jedan je od najzaslužnijih za ovu titulu. Primio je 25 golova na 38 mečeva u La Ligi, dakle manje od jednog gola po meču u prosjeku...

Ispred Oblaka je odbrambeni bedem. Ako je Dijego Godin bio vođa defanzivne linije 2014. godine, onda je to ove sezone apsolutno Stefan Savić. Na terenu je proveo 2.954 minuta najviše nakon Oblaka, Kokea i Markosa Ljorentea. "Marka" mu je za partije ove sezone dala čistu desetku. Uticajni španski list smatra da je Savić jedan od lidera Atletika, te se očekuje da u budućnosti bude i kapiten. Jedan je od najboljih igrača Atletika, znalo se da je štoper svjetske klase, a ove sezone to još jednom potvrdio.

Savić
foto: Sofascore

U sredini terena je, smatraju stručnjaci, najbolji igrač u La Ligi ove sezone - Markos Ljorente. Propustio je samo jedan meč, zabilježio 12 golova, uz 11 asistencija. Najbolji je asistent posle fudbalera Selte, Jaga Aspasa, koji je zabilježio 13 asistencija. Nosio je ekipu u najtežim momentima tokom sezone, kada su Real i Barselona disali za vratom.

A šta tek reći o Luisu Suaresu? Barselona ga je otpisala, Ronald Kuman mu je prošlog ljeta kazao da ga ne vidi u svojoj ekipi, da je star i Suares je u Kataloniji bio otpisan.

Luis Suares grafika
foto: Sofascore

Ali, javio se Dijego Simeone i angažovao čovjeka, koji mu je donio titulu. Jer, bez Suaresa teško da bi Atletiko bio šampion. Urugvajac je postigao je 21 gol, a u posljednja dva kola, protiv Osasune i Valjadolida njegovi golovi donosili su Atletiku bitne bodove. I ne samo tada, već tokom čitave sezone - Urugvajac je bio na nivou i poslao jasnu poruku Kumanu da je pogriješio. A suze na "Zorilji" nakon jučerašnjeg meča kazale su sve.

Suares postiže gol za titulu
Suares postiže gol za titulufoto: Reuters

Suares je prošao sličan put poput Davida Vilje. Španac je 2013. napustio Barselonu, otišao u Atletiko, naredne sezone postigao 13 golova i osvojio titulu.

Mada, igra Atletika se ne zasniva na pojedincima. Riječ je o kolektivu, gdje svako zna svoju ulogu i odlično je odrađuje. Uostalom devet golova i osam asistencija Koree, sedam pogodaka i četiri asistencije Feliksa, šest golova i 10 asistencija Karaska, šest asistencija Tripijea, te po dva gola Dijega Koste i Saula i po jedan Savića, Ermosa, Toreire, Kokea i Lemara najbolje svjedoče kako je Simeone rasporedio uloge.

A, Argentinac je, kraj terena sav u crnom, mudro povlačio poteze.

Bonus video: