Stefan Savić za "Vijesti": Nismo ni svjesni šta smo uradili, lakše je osvojiti Ligu šampiona nego La Ligu

"Više puta sam rekao - smatram da je teže osvojiti La Ligu nego Ligu šampiona. Nismo ni svjesni kakav smo uspjeh napravili, biti bolji u prvenstvu, u 38 mečeva, od Barselone i Reala - to je podvig", ističe Savić

32481 pregleda 151 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Atletico de Madrid
Foto: Atletico de Madrid

Stefan Savić je ostao bez glasa - kako i ne bi, kada je sinoć slavio istorijsku titulu prvaka Španije sa svojim Atletikom i to nakon što je na "Zorilji" u Valjadolidu, u neobičnoj ulozi navijača, bodrio saigrače u posljednjem, ali i meču odluke.

"Bilo je deset puta teže nego da sam igrao", kaže za "Vijesti" Savić, koji zbog kartona nije igrao protiv Valjadolida u šampionskoj pobjedi od 2:1.

Poslije osam mjeseci velikih borbi i 38 napornih utakmica, "kolćonerosi" su prekinuli dominaciju dva giganta Reala i Barselone, poslije sedam godina postali šampioni...

"Više puta sam rekao - smatram da je teže osvojiti La Ligu nego Ligu šampiona. Nismo ni svjesni kakav smo uspjeh napravili, biti bolji u prvenstvu, u 38 mečeva, od Barselone i Reala - to je podvig", ističe Savić.

Atletiko je vodio trku više od 30 rundi, u jednom trenutku izgledalo je da ima nedostižnu prednost, da bi sezona ušla u dramatičan rasplet.

"Kada se sve sabere, zasluženo smo najbolji. Bila bi zaista velika šteta da nismo krunisali sve dobro što smo uradili tokom cijelog prvenstva. Znali smo da će biti uspona i padova. Mi smo takav pad imali u februaru, kada smo u dva vezana meča sa Levanteom umjesto planiranih šest osvojili samo bod. Bili smo, međutim, svjesni da je ovo izuzetno naporna i neobična sezona, puna neizvjesnosti, zbog kompletne situacije. Nismo poklekli, ništa nas nije poljuljalo, iako smo imali ogroman pritisak. Rivali su nam bila dva vrhunska tima, a i mediji su nam stvarali opterećenje, jer se stalno provlačilo da ne možemo da izdržimo, niko nije vjerovao u nas. Ali, mi smo ekipa ratnika, imamo jak karakter, borbeni i pobjednički duh...", ističe Savić.

Utakmicu odluke Atletiko je odigrao sa Barselonom na Nou kampu, četiri kola prije kraja. Barsa je u direktnom duelu imala šansu da pobjedom preuzme lidersku poziciju, "kolćonerosi" uzeli bod (0:0).

"Ta utakmica je bukvalno odlučivala, znali smo da smo blizu ako ne izgubimo, a ako izgubimo, Barselona bi bila u prednosti, jer je imala i lakši raspored. Odigrali smo vrhunsku utakmicu, izašli smo hrabro i čvrsto, željeli smo da pokažemo ko je lider i da smo spremni za titulu", naglasio je Savić.

U šestoj sezoni u crveno-bijelom dresu, 30-godišnji defanzivac je dočekao titulu...

"Ovo je poseban osjećaj, sigurno najdraži trofej. Ovdje sam šest godina, jedan sam od starosjedilaca, od najiskusnijih, jedan od onih koji najbolje zna veličinu i posebnost ovog velikog kluba. Atletiko je klub koji me dočekao kao člana porodice, u kome se osjećam sjajno. Takođe, imao sam ove sezone važnu ulogu u ekipi, presrećan sam i ponosam što sam na taj način doprinio ovom sjajnom uspjehu".

Savić je sinoć osvojio drugu u karijeri u tzv. ligama petice, čime je postao jedini crnogorski fudbaler sa takvim trofejnim učinkom. Bio je osvajač Premijer lige sa Mančester sitijem 2013. godine.

"Mnogo mi to znači, nisam znao da sam jedini sa dva naslova šampiona u najjačim ligama. Nadam se da se tu neću zaustaviti, ko zna možda jednog dana dođe i treća negdje drugo - ali, sve moje misli i sav fokus je na Atletiku", rekao je Savić, koji ima ugovor do 2023. godine.

Prvu titulu, šampiona Premijer lige, osvojio je kao 20-godišnjak, debitant na najvećoj sceni, u prvoj sezoni od odlaska iz Partizana.

Drugu - kao jedan od najboljih defanzivaca Španije, a kada si lider odbrane tima koji ima možda i najbolji odbrambeni sistem u modernom fudbalu, jasno je da je Savić i evropska klasa.

U tek završenom prvenstvu odigrao je 33 utakmice, a jedinstvena je konstatacija - na vrhunskom nivou.

"Prijaju takve pohvale i analize, a nije lako bilo doći do toga. Nije lako fudbaleru koji dolazi iz male zemlje da se izbori za status. Mora mnogo, baš mnogo da se radi, moraš da se dokazuješ možda i više od drugih. Uvijek sam vjerovao da će doći vrijeme da se cijeni to što radim i kako radim. I došlo je, ali nastavljam dalje", rekao je Savić, koji će nakon nekoliko dana odmora doći u Crnu Goru i obući dres reprezentacije za prijateljske mečeve, koji se igraju početkom juna.

Faktor Suares

Oblak na golu, Savić u posljednjoj liniji, Ljorente na sredini i Luis Suares u napadu - oni su bili stub šampionskog Atletika.

Poseban faktor bio je Suares, legendarni napadač, koji je prošlog ljeta, na mala vrata otišao iz Barselone, a u Atletiku našao drugi dom, utočište...

Uzvratio je povjerenje 21 golom u prvenstvu, direktno je odlučio 11 utakmica, a postigao je i pogodak za pobjedu u posljednjem kolu.

U suzama je proslavio titulu sa Atletikom...

"Mnogo nam je donio. On je svjetski napadač, on je 'kiler'... Od prvog dana se vidjelo na treninzima kakav je i koliko je gladan golova. A i dobro ga znam, pet godina sam igrao protiv njega. Čudo od napadača. Još ne mogu da vjerujem da ga se Barselona odrekla tako, ali hvala joj... Uklopio se od prvog dana, mi smo ga sjajno primili, imao je ogroman motiv i mnogo nam je dao", kazao je Savić.

Bonus video: