Prvi put u istoriji: Prvak Crne Gore nosilac u žrijebu za Ligu šampiona

Žrijeb za prvo kolo kvalifikacija obaviće se 15. juna

31147 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Fudbaleri Budućnosti imaće status nosioca u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona - prvi put u istoriji, crnogorski prvak biće povlašten i u grupi favorita za prolaz u drugi krug kvalifikacija za elitno takmičenje.

Podgorički "plavi" su mjesto među 16 klubova koji će se naći u prvom šeširu na žrijebu obezbijedili zbog Uefinog koeficijenta (6.00), a definitivno mjesto u tom društvu donio im je Borac iz Banjaluke, koji je večeras osvojio titulu u Bosni i Hercegovini, a koji je zbog slabijeg koeficijenta ušao u drugi šešir, u rang nepovlaštenih ekipa.

111
foto: Printscreen

Budućnost, dakle, u prvoj rundi kvalifikacija neće moći da igra sa Dinamom iz Zagreba, Ludogorecom, Malmeom, Klužom, Legijom, Šerifom, Ferencvarošem, Škendijom, Slovanom iz Bratislave, Dinamom iz Tbilisija, Žalgirisom i Florom.

To što će biti nosilac može da znači mnogo, ali potrebna je i velika doza sreće u žrijebu.

Jer, u drugom šeširu biće i veoma dobri timovi, sa većom evropskom reputacijom, poput norveškog Boda, koji je prošle sezone u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, jedva poražen od Milana na San Siru 3:2, a nakon tog meča član "rosonera" postao je Jens Peter Hauge.

Potencijalni rivali Budućnosti su, pored Boda i Borca, finski prvak Helsinki, bjeloruski Šahtjor Soligorsk, azerbejdžanski Nefči, slovenačka Mura, irski Šamrok Rovers, velški Konah Kej, islandski Valur, malteški Hamrun Spartans, kao i pobjednik preliminarne runde u kojoj igraju šampioni Kosova, Farskih ostrva, Andore i San Marina.

Još tri mjesta su ostala nepoznata, jer se čeka kraj sezone u Izraelu, Luksemburgu i Jermeniji,.

Kada se kompletiraju sezone u tim zemljama. znaće se u kom šeširu će završiti prvaci Kazahstana (Kairat), Gibraltara (Linkoln Red Imps) i Letonije (Riga).

Žrijeb za prvo kolo kvalifikacija obaviće se 15. juna.

Prvi mečevi su 6/7. jula, revanši sedam dana kasnije.

Bonus video: