Vukićević: Budućnost u Evropi ima veliku šansu

Dejan Vukićević za “Vijesti” analizira završenu sezonu u Telekom 1. CFL i aktuelne fudbalske teme

5255 pregleda 6 komentar(a)
Dejan Vukićević iz vremena dok je vodio Zetu, Foto: Vesko Belojević
Dejan Vukićević iz vremena dok je vodio Zetu, Foto: Vesko Belojević

Šampion Crne Gore Budućnost ima dobru šansu da iskoristi kvalitet, prošlogodišnji zamah, ali i novi format kvalifikacija za evropska takmičenja da napravi veliki rezultat na internacionalnoj sceni, smatra Dejan Vukićević.

Podgoričani su nosioci u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, mogli bi da imaju dobar žrijeb, a ako preskoče barem jednu prepreku i prođu u 2. kolo - imali bi zagarantovano učešće u plej-ofu novog takmičenja Uefe, Lige konferencija. Dakle, samo jedna stepenica bi ih dijelila od grupne faze.

- Budućnost je ove sezone pokazala ozbiljnost i kontinuitet, jer nije mala stvar odbraniti titulu sa čak 28 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog. Takođe, iskustvo koje je ekipa stekla na međunarodnoj sceni kroz nekoliko odličnih utakmica prošle sezone moglo bi da bude od velike koristi. Dosta toga će, naravno, zavisiti od prelaznog roka, ali sam siguran da će Budućnost spremno dočekati predstojeća evropska iskušenja. Imaće lijepu i realnu šansu da se dočepa grupne faze Lige konferencija, a to bi bila velika stvar za crnogorski fudbal - kaže Vukićević, prvak Crne Gore sa Zetom i Mogrenom, nekadašnji trener i OFK Titograda, Vojvodine, moldavske Dačje, letonske Rige...

Analizirajući završenu 15. sezonu Telekom 1. CFL od osamostaljenja, Vukićević smatra da su samo četiri tima ispunila, ili premašila očekivanja.

- Uz Budućnost, koja je uradila sve što je trebalo, tu bih svrstao Dečić i Podgoricu, koji su plasmanom u Evropu napravili lijep uspjeh, kao i Jezero, koje je osvojilo peto mjesto, što je izuzetan rezultat za ekipu koja je ušla iz Druge lige, a nijedan domaći meč nije igrala na svom stadionu. Ostali nisu ispunili očekivanja, iako je Sutjeska, na primjer, bila druga, ali je osvojila samo 50 odsto od mogućeg broja bodova. A to je, realno, malo, isto kao da dobijate samo domaće mečeve, a gubite u gostima - ocjenjuje Vukićević.

Pravilo Fudbalskog saveza Crne Gore, koje ovih dana “navršava” tačno godinu - da u svakom timu, u svakom momentu, na terenu moraju da se nađu barem dvojica fudbalera koji imaju manje od 21 godinu - već daje neke rezultate...

- U svakom timu su se afirmisala po dvojica-trojica mladih fudbalera. Ne bih volio da se pretvori u tipično administrativnu šansu za te mlade momke, već u šansu koju će oni stvarno zaslužiti - ističe 53-godišnji trener.

U budućnosti će, po njemu, profitirati timovi koji imaju dobru omladinsku školu i veću bazu mladih igrača.

- Ako za ta dva mjesta postoji velika konkurencija, ako je to nešto što mora da se zaradi - onda je to prava stvar. A ako imate samo dva mlada igrača, pa zbog toga mora da ispašta neki iskusniji, a bolji igrač, onda će ti timovi biti u problemu.

Korist od mladih igrača, po Vukićeviću, mogla bi da ima mlada, kasnije eventualno i seniorska reprezentacija.

- Nisam siguran da će naša liga biti bolja, jer klubovi uglavnom žive od prodaje fudbalera, pa kad god se neko mlađi istakne - on je za prodaju. Ali, mlada reprezentacija mogla bi da bude bolja.

Nedostatak publike (cijela sezona je odigrana bez prisustva gledalaca, zbog koronavirusa) uticala je na cijelu sliku...

- Fudbal se igra za navijače, pa koliko god da ih ima malo - nije isto kada su tribine puste. Nadam se da će se od naredne sezone vratiti publika, svaka liga, pa i naša, biće bolja sa navijačima - zaključuje Vukićević.

Teren i svlačionica su moj život

Otkada je, prije više od godinu, počela pandemija koronavirusa - Dejan Vukićević je bez posla.

Jedan od najtrofejnijih crnogorskih trenera posljednji put je sjedio na klupi bivšeg šampiona Kosova Feronikeljija, krajem 2019, a od tada čeka na novi angažman...

- Prioritet mi je bio odlazak u inostranstvo, ali sve što se izdešavalo vezano za pandemiju uticalo je i na fudbal i poremetilo mnoge planove. Sada sam već u razmišljanju da - ako ne odem negdje preko, prihvatim ponudu nekog našeg kluba. Jer, ne bi valjalo da pauziram previše, a nisam na klupi otkada je počelo sve ovo sa koronom. Fudbal, teren i svlačionica su, takođe, moj život, tako da jedva čekam da se vratim na klupu - ističe Vukićević.

Ne bih volio da se fudbalski izbori pretvore u politički teren

Izbori u FSCG su ovih dana nezaobilazna fudbalska tema, a prvi put u samostalnoj Crnoj Gori za mjesto prvog čovjeka Kuće fudbala biće više od jednog kandidata - aktuelni predsjednik Dejan Savićević će imati konkurenciju.

- Kao čovjek iz fudbala, ono što bih najmanje volio jeste da se fudbalski izbori prebace na politički teren, da se pretvore u političko nadmetanje, a čini mi se da sve miriše da ide u tom pravcu. Svjestan sam da su politički uticaji neminovni, ali kada se radi o ovim izborima, nadam se da će biti što više onako kako i piše - dakle, fudbalski izbori - kaže Vukićević.

Na pitanje šta misli - šta je najbolje za crnogorski fudbal, Vukićević odgovara:

- Kada gledamo stvari isključivo fudbalski - da li Crna Gora uopšte ima čovjeka koji bi Savićeviću mogao da stane na crtu? Dejan Savićević je ime koje bi koristile i mnogo veće zemlje nego što je Crna Gora. Uostalom, ako nas neko već predstavlja u Fifi i u Uefi, i to u najvišim rukovodećim tijelima, to govori dovoljno. Je li u proteklom periodu moglo da se uradi više kada je u pitanju fudbal u Crnoj Gori - sigurno da jeste, je li se već uradilo mnogo - takođe jeste, da li je fudbalskom rukovodstvu potrebna i neka nova energija - mislim da jeste, ali znam da je i Savićević toga svjestan i da će sve uraditi što je u interesu fudbala - naglašava Vukićević.

Bonus video: