Vjera u napadača iz Lige 1 i strpljiv rad: Brentford će od naredne sezone da "zuji" u Premijer ligi

Brentford danas u finalu plej-ofa Čempionšipa savladao Svonsi 2:0 i nakon više od sedam decenija izborio plasman u elitu

7160 pregleda 0 komentar(a)
Slavlje fudbalera Brentforda, Foto: Reuters
Slavlje fudbalera Brentforda, Foto: Reuters

Pred početak plej-ofa Čempionšipa najveće šanse za plasman u Premijer ligu imao je Brentford. U konkurenciji Bornmuta, Barnslija i Svonsija ekipa iz Londona je bila najveći favorit za plasman u elitu, a treće mjesto osvojeno u regularnom dijelu Čempionšipa, iza Noriča i Votforda bio je pokazatelj da prognoze stručnjaka nisu bez pokrića.

Na kraju, poznavaoci fudbalskih prilika na Ostrvu nisu pogriješili - Brentford je danas u finalu plej-ofa pred 11.689 gledalaca na "Vembliju" savladao Svonsi i izborio plasman u elitu prvi put nakon 74 godine. Prethodno su u polufinalu eliminisali Bornmut.

Ogroman uspjeh ostvarila je ekipa, koja je posljednji put u prvoj ligi, tadašnjoj Prvoj diviziji igrala u sezoni 1946-1947. Tada su ispali iz društva najboljih i nakon decenija tumaranja po drugom, trećem, pa i četvrtom rangu konačno uspjeli.

Uspjeh Brentforda nije iznenađenje. Ekipa je i prošle godine bila u vrhu Čempionšipa, jedno vrijeme bila na pozicijama, koje garantuju direktan plasman u Premjer ligu, ali je u finišu sezone posustala i kroz plej-of morala da traži šansu. Tada je nisu iskoristili budući da su u finalu poraženi od Fulama.

Kako to obično biva ekipa je uoči ove sezone pretrpjela određene promjene. Said Benrahma i Oli Votkins, koji su uz Brajana Mbeuma činili udarni triling u napadu, otišli su u Vest Hem, odnosno Aston Vilu. Umjesto njih uprava je morala da dovede dostojnu zamjenu, a ona je stigla iz trećeg ranga engleskog fudbala, Lige 1. Ivan Toni golgeter Piterboroa, prošle sezone bio je najbolji strrijelac u Ligi 1 (24 pogotka), pa je proglašen i za najboljeg igrača ovog takmičenja. Transfer u Brentford bila je prilika za korak naprijed u karijeri.

A taj korak naprijed bio je džinovski. Englez, koji je u martu napunio 25 godina, šansu je zgrabio i nije je ispuštao. Ove sezone postigao je 33 gola i najzaslužniji je za plasman u elitu. Iza njega na listi strijelaca u Čempionšipu ostao je napadač Noriča, Temu Puki, koji je 26 puta bio strijelac.

Zapaženu ulogu u ekipi ima i Šveđanin, Pontus Jason, koji je na iznenađenje mnogih prije dvije godine iz Lidsa sigao u Brentford. Već je kapiten tima.

Tu je i Mbeumo, koji je i ove sezone jedan od najbitnijih igrača u ekipi.

Osim Tonija, Mbeuma i Jansona, u ekipi iz Londona ima još zanimljivih fudbalera - tu su danski reprezentativci Matijas Jensen i Kristijan Norgor, kao i njihovi sunarodnici Emilijano Markondes (strijelac drugog gola danas protiv Svonsija) i Mads Sorensen, koji su imali bitne uloge, dok su manju minutažu imali Mads Bidstrup i Mads Roerslev.

Ovoliki broj Danaca u ekipi ne treba da čudi, budući da je gazda Brentforda Metju Benam predsjednik Midtjilanda. Danki tim je odskočna daska mladim, talentovanim fudbalerima ka Brentfordu. Benam je bivši student fizike, profesionalni kockar, te predsjednik kompanije, koja kladioničarima prodaje statistiku i razne savjete.

U Danskoj je karijeru gradio i menadžer, Tomas Frenk, koji je od 2018. na klupi "pčelica". Bio je trener Brondbija, kao i mlađih danskih reprezentativnih selekcija.

Frenk
Frenkfoto: Reuters

U kakvoj je formi Brentford igrao ove sezone svjedoči podatak da su u jednom trenutku vezali 21 meč bez poraza, te da su ostvarili najubjedljiviju pobjedu u Čempionšipu - 7:2 protiv Vajkomba 30. januara.

Od transformacije Prve divizije u Premijer ligu, u eliti je nastupilo 49 klubova. Brentford će biti 50. Ujedno, biće i deseta ekipa iz Londona, koja je igrala Premijer ligu. A današnja pobjeda u plej-ofu im je prva u istoriji nakon četiri izgubljena finala - 1997, 2002, 2013. i 2020.

Strpljenje se isplatilo.

Bonus video: