Čelsijevo savršenstvo

„Plavci” savladali Mančester siti 1:0 i drugi put u istoriji osvojili Ligu šampiona

13959 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Drugu veliku šansu u desetak mjeseci Tomas Tuhel nije propustio, već je jedva dočekao - u avgustu prošle godine je izgubio finale Lige šampiona od Bajerna sa Pari Sen Žermenom, a sada je na popravnom pokorio Evropu na klupi Čelsija.

Opet je Njemac nadmudrio Pepa Gvardiolu, uradio je to treći put za manje od dva mjeseca u direktnim duelima, ali ova pobjeda vrijedi mnogo, mnogo više nego one u polufinalu FA kupa i finišu Premijer lige.

Čelsi je u Portu slavio rezultatom 1:0, presudio je gol u finišu prvog poluvremena iz maestralne akcije koja je bila pokazna vježba kakvu moć ima Čelsi kada krene naprijed i koliko Siti zna da bude nespreman za tako oštre napade.

Mejson Maunt je u 42. minutu lansirao kontru čudesnim pasom, a u gol je pretvorio Kai Haverc - bio je to prvi pogodak bivšeg asa Bajera iz Leverkuzena u karijeri u Ligi šampiona.

Kai Haverc
foto: Reuters

Momenat nije mogao da bude bolji, pogotovo nakon teške sezone koju je imao po dolasku na Ostrvo.

Londonski tim je tako došao do druge titule prvaka Evrope, a Siti mora još da čeka na prvu titulu. Kako su „građani” djelovali u većem dijelu večerašnjeg dvoboja djeluje i da ih je progutao pritisak prvog finala u klupskoj istoriji.

„Plavci” su jednostavno bili spremniji, brži, drčniji i raznovrsniji na „Dragau”, pa su i prije vođstva imali dvije ozbiljne šanse koje je olako propuštao Timo Verner.

Siti je reagovao kada je pokušao Fil Foden (perfektna reakcija Antonija Ridigera je spriječila vođstvo rivala), ali sve je to bilo premalo od Gvardioline ekipe.

I onda - kada je izgledalo da se ide ka 0:0 na poluvremenu - Maunt je „otvorio” teren pasom sa svoje polovine ka Havercu koji je pobjegao Aleksandru Zinčenku i spasa za Edersona nije bilo.

Tada se osjećalo da je to Čelsijeva noć, da Tuhel drži konce utakmice, da su svi detalji na njegovoj strani...

"Od kada sam počeo da igram fudbal čekao sam na ovaj momenat. Nevjerovatna noć za mene, Čelsi, sve navijače", rekao je Haverc.

Drugo poluvrijeme je donijelo mnoge taktičke promjene Gvardiole, ušli su Gabrijel Žezus i Serhio Aguero (povrijedio se Kevin de Brujne), ni to nije Čelsiju kojim je u defanzivi bez greške dirigovao N'Golo Kante, stvorilo preveliki napor.

Tako je klub Romana Abramoviča peharom kompletirao vrhunski posao od kada je Tuhel stigao početkom ove godine umjesto Franka Lamparda.

"Došao sam u Čelsi 2021. nakon što je osvojio Ligu šampiona i sanjao sam klub sa mnom ponovi taj uspjeh. Uspjeli smo, ovo je poseban momenat", kazao je kapiten Cezar Acpilikueta.

A Gvardiola? Čekao je 10 godina na plasman u finale, na treći trofej u elitnom evropskom takmičenju će morati još.

Bonus video: