Finale Kupa Crne Gore: Svako piše svoju istoriju

Budućnost i Dečić bore se večeras pod Goricom za trofej Kupa (20.30), na stadionu će biti oko 1.200 navijača

14262 pregleda 11 komentar(a)
Ko če večeras staviti ruku na pehar: Kapiteni i treneri Dečića i Budućnosti, Foto: Danilo Mitrović
Ko če večeras staviti ruku na pehar: Kapiteni i treneri Dečića i Budućnosti, Foto: Danilo Mitrović

Najljepša utakmica na domaćoj klupskoj sceni biće ujedno i prva ove sezone na kojoj će moći da prisustvuje publika, doduše u ograničenom broju - Budućnost i Dečić će na stadionu pod Goricom (20.30 h), pred oko 1.200 svjedoka odlučiti kome će pripasti pehar pobjednika Kupa Crne Gore u sezoni 2020/21.

Tuzani igraju utakmicu vijeka, baš tako - samo nekoliko sedmica nakon što su plasmanom na evropsku scenu ostvarili najveći uspjeh u 95 godina dugoj istoriji kluba, imaju šansu i da osvoje prvi trofej.

Ni za Budućnost, koja se prošetala do titule, uz nestvarnih 28 bodova prednosti, ova utakmica nije kao svaka druga - Podgoričani bi pobjedom prvi put u samostalnoj Crnoj Gori - jasno, i prvi put za 96 godina postojanja, prigrabili duplu krunu.

- Na nama je malo veći pritisak - zbog rezultata koje smo imali, brojki koje smo postigli, rekorda koje smo oborili. Ali, i naš motiv je ogroman - želimo da postanemo prva generacija koja je u istoj sezoni osvojila oba trofeja - poruka je trenera Budućnosti Mladena Milinkovića uoči večerašnjeg hepeninga.

Za trenera Dečića Edisa Mulalića, finalni duel na podgoričkoj areni je poput “višnje na Švarcvald torti”.

- Sama po sebi ova utakmica je trofej. Svaka čast mojim momcima, niko se nije nadao da ćemo uraditi to što smo uradili, ali kada radiš i vjeruješ, kada te klub prati, onda se dogodi ovako nešto - istakao je 45-godišnji Sarajlija.

Dva trenera, kao i dva kapitena - Petar Grbić i Džonatan Drešaj, sa mnogo respekta i uvažavanja su govorili jedni o drugima uoči finala.

- Čestitke Budućnosti na nevjerovatnoj sezoni, čestitke mom kolegi, igračima - znam kako je teško imati rezultate u kontinuitetu. Neću reći da smo svi bili smiješni za njih, ali njima - svaka čast - kazao je Mulalić.

Milinković je uzvratio:

- Znam da je moj kolega iskren, da uvijek govori iz srca. I ja sam najiskreniji - ono što je Dečić pokazao je najveće iznenađenje ove sezone, napravio je veliki uspjeh, odigrao izuzetnu sezonu. Ovo je najpoštenije finale, to su ekipe koje su pokazale najviše.

Budućnost je u samostalnoj Crnoj Gori igrala četiri finala, osvojila je dva trofeja - 2013. pobjedom protiv Čelika i 2019. trijumfom u finalu nad Lovćenom. Dečić, prošlogodišnji drugoligaš, nikada do sada nije bio ni blizu pehara.

Jasno je ko je favorit u večerašnjem okršaju, ali Dečić je ove sezone već jednom pobijedio Budućnost - 2:0, još u avgustu, kada je bio domaćin na neutralnom terenu, a u finišu jesenje polusezone u sjajnom meču odilio je i pod Goricom (2:2).

- Siguran sam da će momci da daju maksimum, vjerujem da će to biti dovoljno. Kakva će utakmica biti ne znam, nadam se da će biti lijepa na povratku navijača na stadion, ali, kako kažu neki veliki treneri - finala se ne igraju, već se osvajaju - kazao je Milinković.

Dva proljećna meča u prvenstvu Budućnost je lagano dobila - 4:0 u Tuzima, 2:0 pod Goricom.

- Radili smo od dana do dana, od minuta do minuta, od protivnika do protivnika i sada smo tu gdje smo. Nećemo izaći u finale da raspalimo roštilj i jedemo ćevape. Radili smo od dana do dana, od minuta Pokušaćemo da im smetamo, da nešto napravimo, za šta će biti dovoljno - vidjećemo.

Petar Grbić, kapiten Budućnosti, bio je sasvim jasan:

- Kada smo raspoloženi, kada igramo kako možemo, mislim da nema ekipe koja može da nam parira na domaćoj sceni. Isto tako smo, međutim, svjesni da se za trofej borimo protiv najnezgodinjeg mogućeg tima - istakao je Grbić.

Duel pod Goricom sudi Mileta Šćepanović.

- Igramo protiv najbolje ekipe u Crnoj Gori i daćemo sve da ostvarimo pozitivan rezultat. Borićemo se. Jedna greška dovoljna je da riješi finale. Nadam se da će neki od ključnih faktora biti na našoj strani - istakao je kapiten Dečića Džonatan Drešaj.

Osvajači Kupa

2007: RUDAR

2008: MOGREN

2009: PETROVAC

2010: RUDAR

2011: RUDAR

2012: ČELIK

2013: BUDUĆNOST

2014: LOVĆEN

2015: OFK TITOGRAD

2016: RUDAR

2017: SUTJESKA

2018: OFK TITOGRAD

2019: BUDUĆNOST

2020: Nije igrano

Bonus video: