Dupla kruna i zasluženo slavlje "plavih" - publika se vratila, bilo je i tenzija

Budućnost u finalu Kupa Crne Gore pobijedila Dečić (3:1) i prvi put u istoriji kluba u istoj sezoni osvojila oba domaća trofeja. Zaslužen trijumf "plavih" u finalu koje je obilovalo tenzijama, i na terenu i na tribinama, bilo je i pogrdnih skandiranja u noći kada se publika nakon godinu vratila na stadion

14684 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Fudbaleri Budućnosti osvojili su duplu krunu, prvu u istoriji kluba - na dominantno osvojenu titulu momci Mladena Milinkovića pridodali su i trofej Kupa, pobjedom protiv Dečića (3:1).

U finalu koje je, naročito u prvom dijelu, obilovalo tenzijama i nervozom, kako na terenu tako i na tribinama, pred oko 1.200 ljudi na stadionu pod Goricom, Budućnost je potvrdila da je bolji tim, pokazala zašto je završila prvenstvo sa 31 bodom više od trećeplasiranog Dečića, najprijatnijeg iznenađenja sezone.

Bilo je to vidljivo čak i u borbenom, dinamičnom, ali i kvalitetnom obskurnom finalu, posebno u drugom poluvremenu u kojem Tuzani, iako su do samog finiša bili u igri, nisu uspjeli ni da zaprijete golmanu Milošu Dragojeviću.

Stefan Savić uručio je trofej kapitenu Budućnosti Petru Grbiću
Stefan Savić uručio je trofej kapitenu Budućnosti Petru Grbićufoto: Savo Prelević

Budućnost je drugi crnogorski tim koji je osvojio duplu krunu, nakon Rudara 2010. godine.

"Ni u jednom momentu nisam sumnjao u igrače, znao sam da kada daju maksimum teško neko može neko da nas pobijedi - ocijenio je Milinković, koji je nakon dvije vezane titule postao i prvi trener Budućnosti sa osvojena oba domaća trofeja u istoj sezoni.

Njegova ekipa povela je iz prve prave akcije, a Dečić je praktično "iz hendikepa" morao da igra utakmicu - bek Marko Vučić šutirao je iz daljine u 3. minutu, lopta je pogodila u glavu štopera Tuzana Tućija, promijenila je pravac i prevarila golmana Popovića.

Mnogo nervoze bilo je na terenu u tim trenucima, sudija Mileta Šćepanović pokazao je čak sedam žutih kartona u prvom poluvremenu, još dva predstavncima sa klupe, a mogao je i dva crvena - Ljuljđuraju iz Dečića, Božoviću iz Budućnosti, nakon oštrih startova.

Petar Grbić u duelu sa Jovanom Nikolićem
Petar Grbić u duelu sa Jovanom Nikolićemfoto: Savo Prelević

Budućnost je bila konrektnija, a u 28. minutu dala je i drugi gol - opet je Tući bio u glavnoj ulozi, izgubio je loptu, Lazar Mijović i Petar Grbić odigrali su fantastičan dupli pas, a 18-godišnji napadač "plavih" pokazao zašto se o njemu priča i piše - rutinskim udarcem od stative postigao je najvažniji gol u dosadašnjem dijelu karijere.

"Sjajan je osjećaj dati gol u finalu, hvala svima na čestitkama, ovo smo čekali cijelu polusezonu. Zaslužena pobjeda, puno mi je srce, igranje za prvi tim Budućnosti je ostvarenje sna, drago mi je što sam već na početku karijere došao u priliku i da osvajam trofeje", ocijenio je Mijović.

Dečić se brzo vratio, odličan prodor i centaršut Markovića u 39. minutu, te efektan gol petom sa peterca Danila Pešukića, najavili su još vatrenije drugo poluvrijeme, ali momci Edisa Mulalića nisu imali snage da naprave nešto više.

Cijeli nastavak protekao je u rutinskom otaljavanju posla fudbalera Budućnosti, Tuzani nisu mogli da urade ništa konkretno u posljednjoj trećini terena. U 89. minutu šampion je stavio tačku - lijep prodor i plasirani udarac Igora Ivanovića, u suprotni ugao za konačnih 3:1.

Fudbaleri Budućnosti
foto: Savo Prelević

"Čestitke Budućnosti na duploj kruni, bili su bolji i zasluženo su slavili. Presudilo je prvih pola sata, kada je Budućnost povela 2:0. Uspjeli smo da smanjimo, ali ne i da se potpuno vratimo. Mi smo samim ulaskom u finale napravili veliki rezultat, jedva čekamo evropske utakmice - kazao je Danilo Pešukić, večeras najbolji igrač Dečića.

Publika se vratila na stadion nakon više od godinu, a kako je to izgledalo u jednom dijelu prvog poluvremena, mnogi su poželjeli da nije. "Varvari" su sa sjevrne tribine desetak sekundi skandirali "j... Šiptara", što je izazvalo revolt pristalica Dečića, ali i ostale publike sa Zapada. Oficijelni spiker je upozorio da bi meč mogao da bude i prekinut, pa je nastavak meča protekao u koliko-toliko normalnoj atmosferi.

DEČIĆ - BUDUĆNOST 1:3

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 1.200. Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica). Strijelci: Pešukić u 39. minutu za Dečić, Vučić u 3, Mijović u 28. i Ivanović u 89. minutu za Budućnost. Žuti kartoni: Tući, Pešukić, Vuljaj, Ljulđuraj, Nikolić (Dečić), Ražnatović, Božović, Mijović, Adžić (Budućnost).

Dečić: Popović, Ad. Rudović, Tući, Drešaj, Ljuljđuraj, Marković (80. An. Rudović), Božanović (58. Nikolić), Pešukić, Đoljaj, Vulaj, Camaj (65. Adrović).

Budućnost: Dragojević, Vučić, Babić, Adžić, Ražnatović, Raičković (90+2. Đukanović), Terzić, Božović, Grbić, Ivanović (90+2. Đuričković), Mijović (86. Mrvaljević).

Bonus video: