Zidanovo otovoreno pismo, koje se neće svidjeti Peresu: Klub mi više nije vjerovao, sve što sam postigao je zaboravljeno

Francuz na kraju sezone po drugi put u karijeri napustio klupu Reala

5230 pregleda 4 komentar(a)
Zidan, Foto: Reuters
Zidan, Foto: Reuters

Francuski stručnjak, Zinedin Zidan prethodne sedmice je drugi put u karijeri napustio klupu madridskog Reala, a juče je poslao otvoreno pismo navijačima u kojem je objasnio razloge svog odlaska.

Zidan se na klupu Madriđana vratio 2019. godine i potpisao ugovor do 2022. godine, koji je na kraju ove sezone sporazumno raskinut.

“Otišao sam, ali nisam skočio sa broda niti sam se umorio treninga. U maju 2018. sam otišao poslije dvije i po godine trijumfa i tolikih titula. Osjetio sam da je ekipi bio potreban drugačiji govor da bi ostali na vrhu. Danas su stvari drugačije. Odlazim zato što osjećam da mi klub više ne vjeruje. To povjerenje mi je potrebno, a klub me nije podržao da izgradim projekat na srednje ili duže staze“, piše na početku Zidanovog otovorenog pisma.

Real je ovu sezonu završio bez trofeja - u La Ligi je osvojeno drugo mjesto, u Kupu kralja su eliminisani od Alkojana, a u polufinalu Lige šampiona bolji je bio Čelsi.

“Znam fudbal i znam šta treba timu kakav je Real Madrid. I znam da kada ne osvajaš moraš da ideš. Ali jedna vrlo važna stvar je ovdje zaboravljena, sve što sam ja postigao je zaboravljeno. Gradili smo odnos na dnevnoj bazi. Sa igračima i 150 ljudi koji rade oko tima. Rođen sam da budem pobjednik i došao sam ovdje da osvajam titule. Ali ljudska smo bića, imamo emocije i živote i osjećam da se o tome nije vodilo računa i da sam nekako ja uvijek bio krivac. Samo sam tražio da se poštuje sve ono što smo zajedno napravili. Volio bih da je moj odnos sa klubom i predsjednikom bio drugačiji u posljednjih nekoliko mjeseci. Karijera trenera danas u bilo kom velikom klubu traje dvije sezone, ne mnogo duže. Da bi trajala duže neophodni su dobri ljudski odnosi. Oni su mnogo važniji od novca, mnogo važniji od slave, oni su najvažniji. O tome mora da se vodi računa. I zato sam ja toliko patio dok sam u novinama posle poraza čitao da mi je posao ugrožen... Vrijeđalo me je to, jer su takve poruke namjerno curele ka medijima, kreirale negativnu atmosferu, podizale sumnje i nerazumijevanje“, kazao je Zidan.

U prvom mandatu na klupi Reala, od 2016. do 2018. Zidan je osvojio tri titule u Ligi šampiona i jednu La Ligu, jedan španski i dva evropska Superkupa, te dvije titule svjetskog klupskog šampiona.

Prošle sezone osvojio je La Ligu i španski Superkup.

Bonus video: