Junski prijateljski mečevi "najteži" su za gledanje, ali u Sarajevu nije bilo tako

Za razliku od nekih prethodnih, sličnih prijateljskih duela reprezentacije, iz današnjeg remija bez golova sa Bosancima na Grbavici zaista mogu da se izvuku benefiti

5736 pregleda 1 komentar(a)
Žarko Tomašević u prodoru, Foto: Savo Prelević
Žarko Tomašević u prodoru, Foto: Savo Prelević

Junski prijateljski reprezentativni mečevi obično su najmanje atraktivni, najdosadniji za gledanje - revija novih fudbalera, revija izmjena i selektorskih eksperimemnata sa iscrpljenim igračima nakon naporne sezone.

Još kada se takva utakmica završi 0:0 - prvi je utisak da nije imalo šta da se vidi.

Ipak, nakon remija bez golova kombinovanog sastava Crne Gore protiv kombinovanog sastava Bosne i Hercegovine, mora da se konstatuje - tim Miodraga Radulovića ostavio je sasvim solidan utisak, stvorio je i promašio barem pet velikih šansi.

Za razliku od nekih prethodnih, sličnih prijateljskih mečeva, iz ovog zaista mogu da se izvuku benefiti.

Miodrag Radulović
foto: Savo Prelević

Igrajući u sistemu sa trojicom igrača u posljednjoj lini, sa povratnikom Vešovićem duž cijelog lijevog boka, Crna Gora je nadigrala Bosnu i Hercegovinu, odigrala muški, sa stavom, u pojedinim momentima čak i lijepo za gledanje, a domaćina je od poraza spriječio sjajni golman Konijaspora Ibrahim Šehić, koji je sve branio.

Tomašević je pogodio prečku u prvom poluvremenu, veliku šansu imao je Bećiraj, a "sokoli" su u nastavku morali barem jednom da zatresu mrežu nakon nevjerovatnih prilika Hakšabanovića, Jankovića i Osmajića.

Hakšabanović promašuje veliku šansu
Hakšabanović promašuje veliku šansufoto: Savo Prelević

Bosanci, iako su bili ravnopravni u polju, možda i za nijansu sa većim posjedom lopte, stvorili su samo jednu šansu ranga pet crnogorskih, ali je šut glavom veziste Rada Krunića u prvom poluvremenu zaustavio Miloš Dragojević, debitant na crnogorskom golu.

Osim njega, prve nastupe u seniorskom dresu nacionalnog tima upisali su lijevi bek Budućnosti Marko Vučić i napadač Rige Stefan Milošević.

I Milošević je mogao da se upiše na debiju, imao je sasvim solidnu šansu početkom drugog poluvremena.

Stefan Milošević u prodoru
Stefan Milošević u prodorufoto: Savo Prelević

U svakom slučaju, bez 14 standardnih prvotimaca (nakon Savića i Šćekića, na dan utakmice otpao je Vujačić) Radulović može da bude zadovoljan, dok bugarskom selektoru na klupi BiH Ivailu Petevu ostaju mnogo veće brige.

"Zmajevi" godinu i po nisu ostvarili pobjedu, jesu danas igrali bez najboljih, Džeka, Pjanića, Višće, Kolašinca... ali najbolje nije imala ni Crna Gora.

I drugi prijateljski duel Bosne i Hercegovine i Crne Gore završio se bez golova, kao i prije tri godine u Zenici, s razlikom što su tada mnogo kompletniji Bosanci bili bolji i imali puno više šansi, ali su naši uspjeli da se odbrane.

Sada je bilo obratno, ponovo na terenu Bosanaca.

Marko Vučić, jedan od trojice debitanata
Marko Vučić, jedan od trojice debitanatafoto: Savo Prelević

Crnogorski fudbaleri vraćaju se večeras u Podgoricu, drugim letom nove nacionalne aviokompanije To Montenegro (juče su letjeli premijerno), a već subotu veče će zvanično zatvoriti sezonu duelom sa Izraelom u Podgorici.

Slijedi pauza do septembra, a ako "sokoli" i u predstojećem meču odigraju barem približno dobro kao danas u Sarajevu, ljeto će proteći u pozitivnijem raspoloženju.

BIH - CRNA GORA 0:0

Sarajevo - Stadion "Grbavica". Igrano bez prisustva publike. Sudiјa: Novak Simović (Srbiјa). Žuti kartoni: Krunić, Hadžiahmetović, Hadžikadunić (Bosna i Hercegovina), Savićević, Tomašević (Crna Gora).

BIH: Šehić, Jovičić, Hadžikadunić, Ahmethodžić (84. Danilović), Todorović (65. Gazibegović), Ćivić, Hadžiahmetović, Beširović (54. Sadiković), Krunić, Nalić (84. Menalo), Demirović (65. Prevljak).

CRNA GORA: Dragojević, Tomašević, Simić, Martinović, Kosović (76. Raičković), Vukčević, Savićević (63. Јanković), Vešović (76. Vučić), Jovović (63. Osmaјić), Bećiraj (46. Milošević), Hakšabanović (81. Ivanović).

Bonus video: