Gvardiolina druga fudbalska revolucija: Nije važno kako braniš, već kako igraš

Uloga čuvara mreže, koju ima Brazilac Ederson, kod Gvardiole nije da brani gol, već da učestvuje u igri
94 pregleda 0 komentar(a)
gvardiola ederson, Foto: Reuters
gvardiola ederson, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.11.2017. 15:04h

Pep Gvardiola će u istoriji fudbala ostati upamćen kao trener, koji je izumio „lažnu devetku“, koji je kroz posjed lopte i visoki presing na malom prostoru stvorio tzv. „tiki-taku“.

U Mančester sitiju stvara svoju drugu fudbalsku revoluciju, slažu se fudbalski stručnjaci.

Njegov tim, za sada neprikosnoveni lider Premijer lige i jedan od kandidata za osvajanje Lige šampiona, sada ima 11 igrača, a ne destoricu i golmana.

Uloga čuvara mreže, koju ima Brazilac Ederson, kod Gvardiole nije da brani gol, već da učestvuje u igri.

"Jasno je da Pep očekuje od golmana da kreira igru, ne da bude posmatrač igre”, kazao je Dejvid Simen, nekadašnji engleski reprezentativac.

“To nije imao u Hartu, ili Bravu, a dobio je u Edersonu. On je zato i došao – ne da brani, već da igra”.

Ederson je u izgradnju igre uključen skoro koliko i ostali igrači u polju.

On je u dosadašnjem toku Premijer lige imao 217 dodavanja, više nego, recimo, Gabrijel Žezus, Vilijan, Sterling, Sigurđsnon… Od toga je preciznih pasova ima 84.11 odsto.

“Moderan fudbal zahtjeva golman bude dobar igrač, a tek onda golman”, reakao Fil Vedon, koji je dva puta osvojio zlatnu olimpijsku medalju kao trener golmana vratara američke ženske reprezentacije.

“Golmani danas više puta dodirnu loptu nogom nego rukom. To je Gvardiola shvatio odavno, a sada može i da sprovodi svoje zamisli”, objasnio je Vedon.

Šta je, međutim, sa odbranama i da li bi Gvardiola mogao da ide logikom – bitnije je kako igraš, a ne kako braniš – da nema tim, koji mu to dozvoljava.

Ederson je upisao tek 15 odbrana, što je najmanji broj u Premijer ligi, ali su prema njemu upućena tek 22 šuta, najmanje u ligi.

"Jasno je da on ima kvalitetne saigrače, koji ne dozvoljavaju mnogo šansi rivalu, ali bi tom logikom Gvardiola tražio da ima najboljeg golmana, koji bi eventualno ‘vadio’ svoj tim u nekim situacijama. Gvardioli nije, međutim, važan golmanski, već igrački kvalitet. Taj prvi pas ka veznim igračima, dobro rješenje, to je ono što mu treba od svih igrača, pa i golmana. U Edersonu je to i dobio”, rekao je Simen.

Bonus video: