Rusi dobili utakmicu vijeka i zakoračili u osminu finala

Euforično ili ne, tek Rusi su ispisali istoriju, na svojoj teritoriji, a danas će dobiti i zvaničnu potvrdu - prvi put od SP u Meksiku 1986. godine, prvi put od raspada Sovjetskog saveza 1991, plasiraće se u nokaut fazu Mundijala
65 pregleda 4 komentar(a)
rusija, Foto: Reuters
rusija, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.06.2018. 19:57h

Utakmica vijeka za ruski fudbal, glasio je naslov moskovskog "Sport Ekspresa", uoči utakmice sa Egiptom.

Euforično ili ne, tek Rusi su ispisali istoriju, na svojoj teritoriji, a danas će dobiti i zvaničnu potvrdu - prvi put od SP u Meksiku 1986. godine, prvi put od raspada Sovjetskog saveza 1991, plasiraće se u nokaut fazu Mundijala.

Nakonubjedljive pobjede protiv Egipta (3:1), izabrancima Stanislava Čerčesova dovoljno je da Urugvaj ne izgubi od autsajdera Suadijske Arabije, a i da ne bude tako odluka bi se samo prolongirala za posljednje kolo, zbog sjajne gol-razlike "zbornaje komande", koja iznosi nestvarnih 8:1 nakon dva meča.

Veliku pobjedu na stadionu "Krestovski" u Sankt Peterburgu Rusima su za samo 15 minuta nastavka, od 47. do 62, donijeli nespretni ekipatski štoper Fati, te spretni i izuzetno raspoloženi Čerišev i Dzjuba.

"Faraoni", sa oporavljenim Mohamedom Salahom, koji je odigrao prvu mundijalsku utakmicu u karijeri, dobro su se držali u prvom poluvremenu - bez problema su blokrali napade Rusa, koji nisu stvorili pravu šansu, a bili su opasni pred golom Akinfejeva, nakon lukavih udaraca Trezegea i Salaha.

"Zbornaja" je, međutim, igrala u istom ritmu, prepuna samopouzdanja zbog povretka u formu nakon goleade na otvaranju protiv Saudijske Arabije.

Rival se raspao kada je prva lopra ušla u mrežu El Šenavija - Fati je u 47. minutu neobjašnjivo zakačio ne previše opasnu loptu koja je doletjela u šesnaesterac, a onda se pod čudnim efeom otkotrljala u gol.

Grogirane Egipćane dotukli su Čerišev - trećim golom na Mundijalu, nakon povratne lopte Fernandeša, te sjajni Dzjuba - drugim mundijalskim pogotkom nakon minijature u šesnaesercu.

Rusima je dovoljan i bod u posljednjem kolu da budu prvi u grupi, Egipat je eliminisan - gol Salaha iz penala za 3:1 ostaće za uspomenu napadaču Liverpula i egipatskim navijačima.

RUSIJA - EGIPAT 3:1

Sankt Petergburg - Stadion "Krestovski". Gledalaca: 64.000. Sudija: Enrike Kaseres (Paragvaj). Strijelci: Fati (autogol) u 47, Čerišev 59. i Dzjuba u 62. minutu za Rusiju, Salah (penal) u 73. minutu za Egipat. Žuti kartoni: Trezege (Egipat).

Rusija: Akinfejev - Žirkov (86. Kudrjašov), Ignaševič, Kutepov, Fernandeš - Gazinskij, Zobnin - Golovin, Čerišev (74. Kuzjajev), Samedov - Dzjuba (79. Smolov)

Egipat: El Šenavi - Abdel Šahfi, Hegazi, Gabr, Fati - Hamed, Elneni (64. Varda) - Trezege (68. Sobi), Said, Salah, Mohsen (82. Karaba).

Bonus video: