Švedska protiv Koreje: Okršaj autsajdera u Novgorodu

“Tri krune” favorit protiv azijske ekipe koja nije propustila nijedno SP od 1986. godine. Meč počinje u 14 časova
0 komentar(a)
Švedska - Južna Koreja Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Švedska - Južna Koreja Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2018. 08:00h

Švedska i Južna Koreja se ubrajaju u drugu, slabiju kategoriju reprezentacija u grupi F u kojoj su i Njemačka i Meksiko programirani kao budući učesnici osmine finala na Mundijalu.

Ni Šveđani, niti Korejci, međutim, ne žele tek tako da se odreknu šansi da iznenade - tako je današnji međusobni okršaj u Nižnjem Novgorodu od 14 časova viđen kao prva, ali i vjerovatno i posljednja šansa ove dvije ekipe da uđu u ozbiljne kalkulacije za plasman među 16 najboljih.

Reprezentacija "tri krune" je na Svjetsko prvenstvo došla preko Italije koju je eliminisala u baražu, a sada je čeka prvi nastup na velikom takmičenju bez Zlatana Ibrahimovića još od 2000. godine.

Šveđani su pokazali u kvalifikacijama da mogu bez Ibre, ali da li će im takva klasa nedostajati u Rusiji?

"Počeo je život bez Zlatana i mislim da smo bili spremni na tu promjenu. U kvalifikacijama smo bili prava ekipa. Imali smo težak put do Mundijala, ali smo zasluženo ovdje gdje jesmo", rekao je švedski štoper Viktor Lindelof.

Švedska je na Mundijalu prvi put još od 2006, dok Južna Koreja od 1986. nije preskočila nijedan.

"Birali smo ovog puta iskustvo ispred mladosti i vjerujem da u ovoj grupi možemo da pokvarimo računicu favoritima. Njemačka i Meksiko su svakako ispred nas, ali prva utakmica protiv Švedske je važna iz mnogo razloga", istakao je selektor Koreje Šin Taejong.

Naizgled manje zanimljiv meč grupe F je, međutim, imao vrlo interesantnu uvertiru, jer je stručni štab Južne Koreje optužio kolege iz Švedske da su im špijunirali trening koji je bio zatvorenog tipa.

"Znam šta su radili, ali je ionako zapadnjacima teško da razlikuju nas iz Azije", kazao je Taejong, čiji su igrači na treningu i mijenjali dresove kako bi zbunili protivnika.

Šveđani su priznali da su krivi, stiglo je i izvinjenje.

"Imamo poštovanje za svakog protivnika i to uvijek pokazujemo. Ako je Južna Koreja zamjerila što je naš član imao šansu da vidi dio treninga, izvinjavamo se", istakao je selektor Švedske Jane Anderson.

Bonus video: