Ima li razloga za optimizam?

Kad se podvuče crta - oba meča su nam donijela dosta toga - rekao je selektor crnogorske fudbalske reprezentacije Miodrag Radulović, nakon poraza od Izraela pod Goricom

14360 pregleda 15 komentar(a)
Naša selekcija glatko poražena od Izraelaca, Foto: Savo Prelević
Naša selekcija glatko poražena od Izraelaca, Foto: Savo Prelević

Dobro izdanje u Sarajevu protiv Bosne i Hercegovine, koje nije krunisano pobjedom (0:0) uprkos velikim šansama, crnogorska fudbalska reprezentacija je „poništila” prije dvije noći porazom od Izraela u Podgorici - 3:1.

Dva prijateljska meča, drugačiji utisak i u krajnjem drugačiji i rezultat, ali ista ideja - selektor Miodrag Radulović je probao ono što je zamislio, prije svega sistem sa trojicom u posljednjoj liniji, ali i promijenio mnogo igrača... A da li je ovih 180 minuta naša selekcija iskoristio na pravi način - biće jasnije u septembarskom nastavku kvalifikacija za Mundijal nakon paklenih gostovanja Holandiji i Turskoj.

Selektor je mogao da se uvjeri da ga čeka veliki posao, ali realnost crnogorskog reprezentativnog fudbala je takva da kada u sastavu nema Stevana Jovetića, Stefana Savića, Adama Marušića (ili samo jednog od njih)..., problemi vrlo lako izlaze na površinu. U kojem god sistemu igrala Crna Gora... Izrael je tako autoritativno došao u Podgoricu i posebno dominacijom u drugom poluvremenu potpuno zasluženo upisao trijumf.

- Poraz nije prijatan, ali nakon svega, kad se podvuče crta - ove dvije utakmice su nam donijele dosta toga. Prije svega u momentu kad treba da proširimo sastav. Dobili smo nekoliko igrača koji mogu da konkurišu za mečeve u septembru, a imali smo korist i od povratka Marka Vešovića, kao i Marka Jankovića - rekao je Radulović.

U junskoj akciji su debitovali Stefan Milošević, Marko Vučić, Dragan Grivić, golman Miloš Dragojević, minute je u oba meča dobio i Milutin Osmajić...

- Mlađi igrači su došli da osjete kako je igrati na ovom nivou. Naišli smo na Izrael koji je praktično bio u punom sastavu, sa Zahavijem iz PSV-a, Solomonom iz Šahtjora, Nathom koji je u Partizanu, igračima iz Vitesea, Genta... Mislim da su u ovom trenutku prejaki za nas i teško bi bilo koja ekipa poslije 15 izostanaka mogla da im suprotstavi. Nisam zabrinut, iako niko ne voli da gubi - kazao je Radulović.

I remi u Sarajevu i poraz pod Goricom su imali svrhu, tvrdi selektor „hrabrih sokola”:

- Tačno smo vidjeli ko može, ko ne može. Igrači iz manjih liga mnogo teže podnose ovaj ritam, teško se prilagođavaju na brz fudbal, na duel igru koju je diktirao Izrael. U prvom poluvremenu smo mogli donekle da pariramo, ali kako je vrijeme odmicalo bilo je toga sve manje. Poremetila nas je i iznuđena izmjena Žarka Tomaševića, Marko Simić je imao problema sa disanjem, žalio se i Vešović. Tako da nam je na kraju bilo malo šest izmjena. Tempo je bio mnogo jak za prijateljsku utakmicu - istakao je Radulović.

Izrael je Crnoj Gori nanio prvi domaći poraz u prijateljskim mečevima nakon tri godine (u junu 2018. je bolja bila Slovenija). Istovremeno je pripremni duel prije dvije noći četvrti zaredom u kojem naš nacionalni tim nije slavio - nakon okršaja sa Letonijom (1:1), Kazahstanom i BiH (oba su završena rezultatom 0:0).

Bonus video: