Ukrajinski dres sa Krimom na grudima naljutio Ruse

"Vjerujemo kako će silueta Ukrajine dati dodatnu snagu igračima jer se borimo za čitavu zemlju", rekao je predsjednik Ukrajinskog fudbalskog saveza Andrij Pavelko

3844 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Ukrajina je u ponedjeljak predstavila novi dres nacionalne fudbalske reprezentacije u kojem će nastupiti na Evropskom prvenstvu, koje počinje u petak, a dizajn dresa na kome su ucrtane i granice države uključujući i poluostrvi Krim, izazvao je bijes u Rusiji.

Tradicionalni žuto-plavi dres sadrži i bijelu liniju koja označava oblik države, a u uključujući i Krim, koga je Rusija anektirala 2014. godine, ali koga međunarodna zajednica i dalje smatra dijelom Ukrajine.

Takođe, na dresu su ispisani i slogani "Slava Ukrajini" te "Slava junacima", što su tradicionalni vojnički pozdravi.

"Vjerujemo kako će silueta Ukrajine dati dodatnu snagu igračima jer se borimo za čitavu zemlju", rekao je predsjednik Ukrajinskog fudbalskog saveza Andrij Pavelko.

dres
foto: BBC

Zastupnik ruske Dume Dmitrij Sviščev je, pak, dizajn nazvao apsurdnim.

"Krim je već sedam godina sastavni dio Rusije. UEFA bi trebala snažno da reaguje na ovaj događaj. Ukrajina još ima vremena da kreira novi dres za EURO bez političkih slogana", kazao je Sviščev za rusku nacionalnu televiziju.

Ali, bivši zvaničnik Ruskog fudbalskog saveza (RFU) Anatolij Vorobjov smatra kako će UEFA reagovati samo u slučaju službene ruske žalbe.

"Ne bi trebalo praviti veliku vijest od toga što se dogodilo. Svako koristi takve stvari za promociju vlastitih političkih pogleda. Ne želim da zvučim banalno, ali sport bi trebalo da bude odvojen od politike. Nažalost, u ovo vrijeme to nije slučaj", izjavio je Vorobjov.

Ukrajina će na EURU igrati u grupi C protiv Holandije u Amsterdamu 13. juna, te protiv Austrije i Sjeverne Makedonije u Bukureštu, 17. i 21. juna.

Bonus video: