Obožavam Mesija i Iska, volio bih da zaigram u Primeri, Tumbi posebno hvala...

"Uživam u fudbalu. Naročito u ovakvim, evropskim utakmicama, kada je stadion pun, kada je motiv na vrhuncu. Mislim da na takvim mečevima dajem najviše od sebe i nadam se da će ih biti što više", kaže 22-godišnji vezista Partizana
117 pregleda 3 komentar(a)
Marko Janković, Foto: Beta/AP
Marko Janković, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.11.2017. 10:21h

Marko Janković ima samo 22 godine, a već je „pravi” fudbaler.

Još kao tinejdžer osjetio je kako je biti dio velikog kluba u inostranstvu (Olimpijakos), sa Partizanom je u Srbiji osvojio duplu krunu, igrao je za mladu, a u nedavno završenim kvalifikacijama za Mundijal i za seniorsku reprezentaciju Crne Gore, bio je i njen aktivan i nezaobilazan član.

Vrhunac je doživio prije dvije noći - Partizan će dočekati proljeće u Evropi, prvi put nakon 13 godina, umnogome zahvaljujući majstorijama momka sa Cetinja.

Beogradski mediji prozvali su ga „čigrom”. Za one najstarije, koji pamte kakav je igrač bio čovjek za kojeg je se vezao taj nadimak („plava čigra”, Miloš Milutinović), ali i one mlađe, koji su slušali priče o fudbalskom virtuozu iz Bajine Bašte - više nego dovoljno.

Ovo su, naravno, druga vremena, fudbalska posebno, ali već je jasno da Crna Gora, trenutno u dresu Partizana, ima fudbalera - evropskog formata.

"Proslavili smo uspjeh, koji je veliki, možda i Partizanov najveći posljednjih decenija. U godini u kojoj smo osvojili duplu krunu, ostvarili smo prolazak u nokaut fazu evropskog takmičenja, prvi put nakon 13 godina - ne znam šta trenutno može da se uradi više od toga", kaže Janković u razgovoru za „Vijesti”.

Nabrajanje statističkih podataka, gdje je igrao, šta je sve uradio do sada, ne odslikava na pravi način Jankovićev potencijal.

Dovoljno je samo vidjeti dribling kojim je otvorio odbranu Jang Bojsa za drugi gol Partizana, i uvjeriti se da je u pitanju igrač koji pravi razliku.

"Je li ovo moja najbolja sezona u karijeri? Pa iskreno, nije ih bilo puno, tako da sigurno nema konkurenciju", kaže Janković.

Sa Cetinja je otišao vrlo mlad, kao sedmogodišnjak, u mlađe selekcije Partizana. Tri godine je potom u seniorskoj konkurenciji bio član Olimpijakosa, ali igrao na pozajmicama, u OFK Beogradu, Mariboru, pa opet Partizanu, sa kojim je prošle zime potpisao četvorogodišnji ugovor.

A prelomni trenutak u njegovoj dosadašnjoj karijerio bio je...

"Meč sa poljskim Zaglebjem ljeta 2016. Vratio sam se u Partizan, dobio šansu i odmah sam osjetio da mogu da igram i evropske mečeve. Komentari su bili pozitivni, iako smo tada ispali", priča Janković.

Iza njega je sezona i po potpune afirmacije, i u klubu, i u reprezentaciji.

Oscilacije su normalne za mladog fudbalera, ali čak i na utakmicama u kojima nije igrao dobro, Janković nije prestajao da pokazuje klasu.

"Uživam u fudbalu. Naročito u ovakvim, evropskim utakmicama, kada je stadion pun, kada je motiv na vrhuncu. Mislim da na takvim mečevima dajem najviše od sebe i nadam se da će ih biti što više.

U Partizanu, ili...

"Još ne znam kakav je plan ljudi iz kluba. Neminovno je da idem dalje, da li već sada na zimu, ili na ljeto, što je vjerovatnije. Drago mi je da sam za tako kratko vrijeme sa Partizanom uradio sve što sam mogao. Ne znam i može li više", zaključuje Janković.

Tumbakoviću posebno hvala

Jedan od prelomnih momenata u Jankovićevoj karijeri bio je 11. jun ove godine. Kvalifikacije za SP, Crna Gora - Jermenija i prva utakmica u reprezentaciji kao starter.

"Hvala selektoru Tumbakoviću, što je imao hrabrosti da Nebojši Kosoviću i meni pruži šansu na meču kada su se možda i lomile kvalifikacije. Nadam se da smo opravdali povjerenje, zapravo siguran sam u to", kaže Janković, koji je sada nezaobilazan član prve postave crnogorske reprezentacije.

"Imali smo sjajne kvalifikacije, malo nam je nedostajalo da napravimo nevjerovatan uspjeh. Ipak, vrijeme radi za nas, imaćemo još prilika. Sada je dugačka pauza do narednog ukupljanja, sljedeća utakmica je u martu, iskreno jedva čekam, nedostaje mi reprezentacija i ambijent koji vlada u njoj".

Obožavam Mesija i Iska, volio bih da nekad zaigram u Španiji

Marko Janković je majstor fudbala. Logično - obožava majstore.

"Mesi je iznad svih, prija samo i to što nekad spomenu u njegovom kontekstu, valjda zbog građe i stila igra", kaže Janković.

Mesi, međutim, nije jedini...

"Mnogo mi se dopada Isko iz Reala, iako je različit igrač, ali takođe, veliki majstor".

Jednog dana, Janković bio volio da zaigra u Španiji.

"Nikada se ne zna gdje vas vodi fudbalski put. Neki fudbaleri imaju deset ponuda, a onda se realizuje 11. Mislim, ipak, da bi mi Španija odgovarala zbog stila igre, možda i njemačka Bundesliga, gdje se igra otvoreno, napadački".

Janković je svjestan da može još puno da napreduje.

"Bolji sam igrač nego što sam bio prije 12 mjeseci, što je valjda normalno, nadam se da ću isto pričati naredne godine".

Zna i na čemu treba posebno da radi...

"Volio bih da mi treba manje udaraca da postignem gol. Ali, valjda će i rutina doći vremenom..."

Bonus video: