Budućnost počela pripreme za narednu sezonu: Evropa je veliki izazov

Fudbaleri Budućnosti, vlasnici duple krune, počeli pripreme za novu sezonu. Format evropskih takmičenja i klupski koeficijent koji je u međuvremenu narastao daju im nove šanse na evropskoj sceni

11970 pregleda 5 komentar(a)
Milinković, Foto: Boris Pejović
Milinković, Foto: Boris Pejović

Nakon sezone za pamćenje svi će željeti da vide koliko možemo i da upoređuјu, nadam se da će to igrači ozbiljno shvatiti - poručio je trener Budućnosti Mladen Milinković uoči starta priprema za novu sezonu.

Podgoričani su, zaista, imali perfektnu sezonu, pitanje je može li uopšte bolje - osvojili su duplu krunu, prvu u istoriji kluba, a svemu je prethodno najuspješniji nastup na evropskoj sceni u posljednjih deceniju i po. "Plavi" su, dakle, sami sebi podigli ljestvicu očekivanja...

- Posliјe duple krune, apetiti su porasli, odgovornost јe mnogo veća, toga moramo da budemo svjesni. Pokušaćemo da doguramo što dalje u Evropi, ali su prioritet domaće titule, јer prvoplasirani tim od dobiјa od Uefe mnogo veću nagradu nego vicešampion - istakao je Milinković.

Nikad kraći odmor nisu imali fudbali aktuelnog šampiona, svega nešto više od sedam dana (igrači koji su učestvovali u junskim reprezentativnim akcijama dobili su malo duži odmor). Jer, obavaze uskoro stižu. Za pet dana će saznati rivala u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, a prvi meč će odigrati već 6. ili 7. jula.

Format evropskih kvalifikacija, kao i koeficijent podgričkog kluba u Evropi koji je u međuvremenu narastao, ipak daju prostor da se uradi još više nego prošle sezone.

Budućnost je, naime, nosilac u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, prvi put u istoriji i mogla bi da dobije lakšeg rivala na žrijebu nego ranijih godina (prošle sezone je igrala sa Ludogorecom). A ako prođe - naći će se u predvorju novog takmičenja Uefe, Lige konferencija, u plej-of fazi, sve i da bude eliminisana u 2. kolu kvalifikacija za LŠ, a potom i u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Internacionalna scena, dakle, biće veliki izazov.

- Sigurno je i da u Evropi imamo ambicije. Klubovima kao što јe Budućnost evropska scena je mnogo bitna, između ostalog i zbog toga što dobre partiјe na međunarodnoј sceni podižu ciјenu mladim igračima - dodao je Milinković.

Malo neuobičajeno, ali vjerovatno zbog toga što je period za pripreme kratak, Budućnost će kompletan pripremni period sprovesti na svom kampu, u Podgorici. Odigraće i nekoliko kontrolnih mečeva - za sada su zakazane provjere protiv Podgorice 16. juna i albanske Vlaznije tri dana kasnije.

Budućnost je danas dovela 19-godišnjeg štopera iz OFK Titograda, Amira Muzurovića, a potpisani su prvi profesionalni ugovori sa nekoliko mlađi igrača iz sopstvenog pogona.

Otišli su, između ostalih, Marko Vučić, Dejan Zarubica i Velizar Janketić.

- Dolaskom Veselina Miјača na mјesto predsјednika politika kluba se promiјenila. Cilj јe da se napravi tim čije bi јezgro činili momci ponikli u klubu, koјi bi za nekoliko sezona mogli da naprave i zapažen rezultat Evropi. Ostaјe žal što јe Vučić otišao, ali posliјe dobrih partiјa i poziva u reprezentaciјu našao se na meti finansiјski mnogo јačih klubova. Ipak, ponašanjem i zalaganjem odužio se Budućnosti - zaključio јe Milinković.

Bonus video: