Italija - povratak na veliku scenu

Od dolaska Roberta Manćinija Italija je na 30 utakmica ostvarila 21 pobjedu, uz sedam remija i samo dva poraza

0 komentar(a)
Foto: FIGC
Foto: FIGC

Titula 1968. godine, te dva izgubljena finala (2000. i 2012) bilans je fudbalske reprezentacije Italije u utakmicama za trofej na evropskim šampionatima.

„Azuri” su jedna od deset selekcija koja je bila najbolja na Starom kontinentu, a ovaj Euro dočekuju potajno se nadajući da bi uspjeh iz 1968. godine mogao da bude ponovljen.

Pokriće za to su dobri rezultati nacionalnog tima u posljednje tri godine. Tačnije, od dolaska selektora Roberta Manćinija. Nekadašnji trener Intera i Mančester sitija stigao je nakon „nacionalne tragedije” i fijaska u kvalifikacijama za SP u Rusiji 2018, kada su “azuri”, četvorostruki svjetski prvaci, nakon 70 godina propustili Mundijal.

Manćini je stvari pokrenuo sa mrtve tačke - pod njegovom komandom nacionalna selekcija je odigrala 30 utakmica i ostvarila 21 pobjedu (uz sedam remija i dva poraza). Ekipa je vezala 25 mečeva bez poraza u svim takmičenjima, po čemu se Manćini izjednačio sa Marćelom Lipijem. Ispred je samo Vitorio Poco sa 30.

Fudbalska reprezentacija Italije
foto: Graphic News

Kvalifikacije za Euro Italijani su odradili besprekorno - deset mečeva, deset pobjeda, 37 postignutih i četiri primljena pogotka. Najbolji strijelac u kvalifikacijama bio je napadač Torina, Andrea Beloti (pet golova), kome će konkurencija u špicu biti Ćiro Imobile, a tu su još Lorenco Insinje, Domeniko Berardi, Federiko Kjeza...

Hendikep za Italijane je, odsustvo Lorenca Pelegrinija, kao i vrlo mogući izostanak Marka Veratija, veziste PSŽ-a. Bez njih, za mjesto u vezi konkurišu Nikolo Barela, Stefano Sensi...

Italija tim, Euro 2020
foto: Graphic news

Prvi put nakon četiri vezana Eura na golu neće stajati Đanluiđi Bufon. Prvi Manćinijev izbor je Bufonov imenjak Donaruma, jedan od najboljih evropskih golmana, koji bi tokom prvenstva mogao da izazove tektonske promjene u zemlji mogućim prelaskom iz Milana u Juventus.

U odbrani su senatori Đorđo Kjelini i Leandro Bonući. Tu su još Aćerbi, Toloi, Florenci...

Grupa A, Euro 2020
foto: Graphic news

Skladan, uigran i prilično mlad tim imaju “azuri”, a kao najveći nedostatak na put ka vrhu je nedostatak mega-zvijezde, kakve su Italijani uvijek imali (Toti, Del Pjero, nešto ranije Bađo, Rosi...).

Adut im je i domaći teren - sve mečeve u grupi igraće na rimskom „Olimpiku”.

Bonus video: