Švajcarska - mogu i u četvrtfinale

Kako je odmicao Petkovićev staž na klupi, a stigao je još 2014, tako je i nivo igre Švajcaraca rastao

0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Sarajlija Vladimir Petković preuzeo je reprezentaciju Švajcarske u septembru 2014, nakon Mundijala u Rusiji, a kada okonča aktuelni ugovor, po završetku narednog SP u Kataru, navršiće osam i po godina na klupi “sajdžija”. Djeluje tipično švajcarski - fudbalska javnost, navijači i mediji u ovog 57-godišnjeg Bosanca imaju neograničeno povjerenje.

Ono je, međutim, zarađeno: predanim radom, besprekornim, džentlmenskim ponašanjem, iznad svega - rezultatima. Petković je već legenda švajcarskog fudbala, selektor sa najvećim brojem pobjeda u istoriji (37, iza su ostali Jakob Kun sa 32 i Otmar Hicfled sa 30), a uskoro će postati i selektor koji je najviše puta vodio fudbalsku selekciju zemlje satova, sireva i čokolada (70, fale mu još tri utakmice da dostigne Kuna).

Dres Švajcarske
foto: Graphic News

Kako je odmicao Petkovićev staž na klupi, tako je i nivo igre Švajcaraca rastao - uvijek besprekorne kvalifikacije, međutim, završavane su pomalo i nesrećnim ispadanjima u osmini finala na EP 2016. (od Poljske, na penale) i na SP 2018. (od Švedske, minimalno 1:0).

Može li nekadašnji fudbaler Sarajeva, koji je i igrački i trenerski stasavao u Švajcarskoj, ovog ljeta da konačno pomjeri granicu?

Švajcarska tim, Euro 2020
foto: Graphic news

“Sajdžije” ne bi smjele da imaju problema da se ponovo plasiraju u osminu finala - od mjesta u grupi, međutim, zavisiće i ime protivnika u najvažnijoj utakmici na turniru. Ako budu prvi, mogli bi da idu na Austrijance, Ukrajince ili pak Makedonce, gdje bi bili favoriti, a drugo mjesto donijelo bi im nešto teži duel sa Dancima ili Rusima...

Kako god, kada se pogleda sastav tima - Švajcarci nemaju koga da se plaše. Nemaju superzvijezdu, individualca koji će sam riješiti meč, ali imaju moćan kolektiv - od Somera na golu, preko Rodrigesa, Akandžija, Šara i Elvedija u odbrani, Džake, Šaćirija, Frojlera, Zakarija i ostalih u veznom redu, do Seferovića, Mbola, Mehmedija... u napadu.

Grupa A, Euro 2020
foto: Graphic news

U pitanju su igrači koji, skoro do posljednjeg, igraju u najjačim ligama Evrope - u obje Borusije, Volfsburgu, Liverpulu, Arsenalu, Atalanti, Torinu... Švajcarska je samo četiri puta učestvovala na EP, a samo je jednom došla do osmine finala. Predstojeći Euro šansa je i za najbolji rezultat u istoriji.

Bonus video: