Turska - nepredvidive „zvijezde polumjeseca”

Reprezentacija koju prevodi 68-godišnji Senjol Guneš ima i potentnost i nepredvidivost zbog koje je mnogi već proglašavaju pravom „nagaznom minom” za favorite

0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Drugi put u istoriji, Turska je vezala dva uzastopna plasmana na Evropsko prvenstvo - selekcija koje već dvije decenije nema na mundijalima, još od istorijske bronze u Japanu i Koreji 2002, pokušaće ovog ljeta da opet uzdrma Stari kontinent.

„Zvijezde polumjeseca” su posljednji put to uradile na Euru u Austriji i Švajcarskoj 2008, kada su umalo završile u finalu - u čuvenom polufinalnom duelu tek u finišu su poklekle protiv Njemaca (3:2).

Reprezentacija koju prevodi 68-godišnji Senjol Guneš (bio na klupi i istorijske 2002.) ima i potentnost, i nepredvidivost, zbog koje je mnogi već proglašavaju pravom „nagaznom minom” za favorite.

Dres Turske, Euro 2020
foto: Graphic News

Pokazala je to Turska već na startu kvalifikacija za Mundijal, gdje je u prva dva kola nokautirala dva glavna konkurenta u grupi (Holandiju kod kuće 4:2, Norvešku u gostima, zapravo neutralnom terenu - 3:0).

Ipak, već u narednom meču Turci su pokazali i drugu stranu medalje - neočekivani kiks protiv Letonije u Istanbulu (3:3). Dva meča sa reprezentacijom Crne Gore doći će na red nakon Eura, na jesen.

Guneš je selektirao mladu, kvalitetnu ekipu od igrača koji nastupaju u najjačim evropskim klubovima, a predvodi je veteran - Burak Jilmaz, 35-godišnjak, nasljednik legendarnog „Bika sa Anadolije” Hakana Šukura, ide na Evropsko prvenstvo motivisan senzacionalnom titulom prvaka Francuske sa Lilom.

Turska tim, Euro 2020
foto: Graphic news

Demiral iz Juventusa, Sojundžu iz Lestera, uz zimsku akviziciju Liverpula Ozana Kabaka, predvodnici su odbrane koja u svom najboljem izdanju može da bude tvrda kao čelik (tu je i Zeki Čelik, desni bek Lila), dok je Milanova desetka Hakan Čalhanoglu glavni kreativac tima.

Kao što je to bio slučaj svaki put u istoriji pred veliko takmičenje, turska javnost je bučno ispratila svoj tim na Evropsko prvenstvo. Kvalitet i potencijal Gunešovog tima obećavaju velike stvari s jedne, ali i psihološka labilnost, nepredvidivost i tradicionalna skolnost euforiji, s druge, stvaraju pogodno tlo i za mogući debakl - ako ne krene dobro, a Turska otvara Euro protiv Italije na „Olimpiku”, lako je moguće da se kola strmoglave u provaliju.

Grupa A, Euro 2020
foto: Graphic news

Turci iz Rima lete skroz na istok, u Baku, gdje će igrati sa Švajcarskom i Velsom.

Bonus video: