Vels - još lete na Bejlovim krilima

“Zmajevi” su na EP 2016. senzacionalno stigli do polufinala, sada je pitanje da li uopšte mogu da se približe takvom uspjehu

0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Najveći uspjeh u istoriji, fudbalska reprezentacija Velsa ostvarila je na Evropskom prvenstvu u Francuskoj 2016.

“Zmajevi” su senzacionalno osvojili prvo mjesto u grupi ispred Engleske, Slovačke i Rusije, u osmini finala eliminisali Sjevernu Irsku (1:0), a onda u četvrtfinalu nakon preokreta i pobjede 3:1 izbacili favorizovanu Belgiju. Polufinale i meč protiv Portugala (poraz 2:0) bio je krajnji domet selekcije Krisa Kolmena.

Pet godina kasnije Velšani će drugi put u istoriji učestvovati na Euru, ali su šanse da ponove uspjeh iz Francuske minimalne. Smješteni su u grupu A sa Italijom, Turskom i Švajcarskom, pa bi i plasman u nokaut fazu bio zapažen rezultat.

Dres Velsa, Euro 2020
foto: Graphic News

Vels je kvalifikacije završio na drugom mjestu, a istakli su se Garet Bejl, Kifer Mur i Aron Remzi sa po dva pogotka. Kao i 2016, Bejl je ubjedljivo najveća zvijezda tima, a njegova forma i trenutne mogućnosti obično su i valjan pokazatelj koliko može selekcija Velsa. Fudbaler Real Madrida na “privremenom radu” u Totenhemu nije isti igrač kao 2016. (ima, uostalom, 31 godinu), ali samo podsjećanje na riječi Peđe Mijatovića da Bejl „prvo misli na Vels, pa na golf, pa na Real“ navode na pomisao da bismo ovog ljeta mogli da gledamo onog starog Gareta.

Euro 2020, Vels tim
foto: Graphic news

Osim Bejla, najveće zvijezde tima su Aron Remzi (Juventus) i Džo Alen (Stouk), koji su na prethodnom prvenstvu uvršteni u idealnih 11. Za prvi izbor na golu konkurisaće Vejn Henesi (Kristal Palas) i Deni Vard (Lester), a tu su i Ben Dejvis iz Totenhema, Tom Lorens (Derbi) i Kifer Mur (Kardif).

Da Vels, međutim, nije samo “tim za jedno ljeto” govore i velika očekivanja od mladih igrača - Danijela Džejmsa (Mančester junajted), Harija Vilsona (Bornmut), Dejvida Bruksa (Bornmut), Krisa Mepama (Bornmut), Džoa Rodona (Totenhem), Tajlera Robertsa (Lids), Itana Ampadua (Šefild junajted na pozajmici iz Čelsija) i Neka Vilijamsa (Liverpul).

Grupa A, Euro 2020
foto: Graphic news

U kvalifikacijama je na klupi sjedio Rajan Gigs, ali je zbog skandala i optužbi za nasilje nad ženama bio primoran da se povuče, pa će Velšane na Euru voditi Robert Pejdž.

Prvi meč na Euru “zmajevi” će igrati protiv Švajcarske na Olimpijskom stadionu u Bakuu - prva utakmica na turniru mogla bi da usmjeri sudbinu Velšana.

Bonus video: