Rusija - Mundijal nije bio tako davno...

Rusi vjeruju da će ljeto 2021. umnogome podsjetiti na ljeto 2018. godine, jer će dva meča u grupi odigrati na velelepnom stadionu „Krestrovski” u Sankt Peterburgu

0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Rusija je prije tri ljeta, na Svjetskom prvenstvu koje je sama organizovala, sanjala otvorenih očiju - san je naglo prekinut u penal-ruletu četvrtfinala u Sočiju, kada je kuglica stala na „kockasto” (Hrvatska).

Velika nacija je, ipak, bila ponosna - četvrtfinale Mundijala najveći je fudbalskih uspjeh postkomunističke Rusije, nasljednice Sovjetskog saveza, a selektor Stanislav Čerčesov mogao je barem nekoliko sedmica po popularnosti da parira i samom Vladimiru Vladimiroviču Putinu. Jasno, dobio je novi ugovor i zadatak da „zbornaju” odvede do druge faze Evropskog prvenstva.

Dres Rusije, Euro 2020
foto: Graphic news

Rusi vjeruju da će ljeto 2021. umnogome podsjetiti na ljeto 2018. godine - dva meča u grupi odigraće na velelepnom stadionu „Krestrovski” u Sankt Peterburgu, gdje su na Mundijalu potopili Egipat (3:1), a ako prođu osminu finala može se čak desiti (zavisi od pozicije u grupi) da se u četvrtfinalu vrate u nekadašnji Lenjingrad.

Čerčesov je tim koji se dokazao na SP dodatno „glancao” tokom kvalifikacija i Lige nacija, a da vjeruje istim ljudima koji su tog ljeta „zapalili” najveću državu na svijetu govori podatak da na Euro vodi čak i 38-godišnjaka Jurija Žirkova.

Rusija tim, Euro 2020
foto: Graphic news

Robusni napadač Artjom Dzjuba iz Zenita, kojeg je crnogorski trener Miodrag Božović još prije desetak godina gurnuo na najveću scenu, u međuvremenu se profilisao u pravog vođu nacionalnog tima, a samo četvorica igrača sa spiska ne nastupaju u ruskoj Premijer ligi. Od njih, barem trojica su među ključnim igračima - Aleksej Mirančuk (Atalanta), Denis Čerišev (Valensija) i Aleksandar Golovin (Monako).

Jedina dva poraza u kvalifikacijama Rusi su doživjeli od Belgije - reprezentacije sa kojom će se sastati na startu EP.

Bivši SSSR bio je prvi evropski prvak, 1960, a Rusima kao po tradiciji mnogo bolje ide na kontinentalnoj, nego na svjetskoj smotri najjačih reprezentacija.

Grupa B, Euro 2020
foto: Graphic news

Sovjeti su tako bili finalisti Eura 1964, 1872. i 1988, kada su izgubili od Holandije Rinusa Mihelsa, a upravo je Holanđanin, Gus Hidink, predvodio „zbornaju” do najvećeg uspjeha u 21. vijeku - plasmana u polufinale Eura 2008.

Bonus video: