Hrvatska - novi vatreni zamah

Tri godine nakon bajke u Rusiji, Hrvatskoj na EP nedostaju neki od senatora - Mario Mandžukić, Ivan Rakitić, Ognjen Subašić...

64 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hrvatska, svjetski vicešampion, propustila je samo jedno Evropsko prvenstvu, 2000. u Holandiji i Belgiji kada se na njemom putu u kvalifikacijama ispriječio ostakak velike države čiji je nekada bila dio - SR Jugoslavija.

U Engleskoj 1996, Portugalu 2004, Austriji i Švajcarskoj 2008, Ukrajini i Poljskoj 2012. i Francuskoj 2004. “vatreni” ne samo da su učestovali, već su imali i vrlo zapaženu rolu. Njihova nepremostiva prepreka, međutim, bila je četvrtfinale - naročito u Austriji i Švajcarskoj 2008, kada su bili već viđeni polufinalisti, ali ih je primljeni gol u nadoknadi drugog produžetka i penal rulet koštao protiv Turske.

- Morali smo te godine da idemo do kraja, imali smo sve - pričao je legendarni napadač Hrvatske Ivica Olić.

Dres Hrvatske, Euro 2020
foto: Graphic news

Sva nesrećne eliminacije pod Slavenom Bilićem - a bilo ih je još na velikim takmičenjima, “vatreni” su naplatili na Mundijalu u Rusiji prije dvije godine, kada su u nokaut fazi dva meča riješili penalima, jedan na produžetke za plasman u veliko finale. Uprkos porazu od Francuske, Hrvati su se definitivno svrstali u evropske fudbalske supersile, a na dočeku u Zagrebu srebrne momke iz Rusije dočekalo je pola miliona ljudi!

Tri godine nakon bajke u Rusiji, Hrvatskoj na Evropskom prvenstvu nedostaju neki od senatora - napadač Mario Mandžukić se oprostio od reprezentacije, nema ni sjajnog golmana Ognjena Subašića, nema više ni Vedrana Ćorluke, ali čini se da će najviše nedostajati “motor” i kreator u veznom radu, Ivan Rakitić.

Hrvatska tim, Euro 2020
foto: Graphic News

Ipak, ostao je Luka Modrić - najbolji fudbaler na svijetu u 2018, da povede nešto mlađe “vatrene” na svoje posljednje (ili pretposljednje) veliko takmičenje.

Jer, već naredne godine je Mundijal u Kataru. Tu je i jedan od ključnih ljudi sa Mundijala u Rusiji, Ivan Perišić, selektor Zlatko Dalić je poveo i Dejana Lovrena, a svi oni, uz sjajne veziste Marcela Brozovića i Matea Kovačića, te nešto mlađe snage, čine tim koji bi opet mogao da ima respektabilnu ulogu.

Uprkos tome što će dva puta gostovati u bukvalnom smislu, Englezima i Škotima (sa Češkom igraju u Glazgovu).

- Ovo je najbolje što Hrvatska ima - poručio je Dalić.

Grupa D, Euro 2020
foto: Graphic news

Novi vatreni zamah trebalo bi da donesi igrači kao što su Nikola Vlašić (CSKA Moskva), Mario Pašalić (Atalanta), Bruno Petković (Dinamo), Josip Brekalo (Volfsburg)...

Bonus video: