Engleska - vrijeme je za moćni Albion?

Engleskoj odavno fali dobar rezultat na evropskim prvenstvima - je li ovaj Euro konačna prilika?

0 komentar(a)
Foto: FA
Foto: FA

Engleska više nije reprezentacija puna talenta i nadolazećih asova već tim koji više nema šta da čeka u namjeri da napravi iskorak na velikom takmičenju. U ovom slučaju iskorak bi bio plasman u finale Eura, nakon što je Albion 2018. na Mundijalu u Rusiji bio četvrtoplasirani (poraz od Hrvatske u polufinalu, onda i od Belgije u duelu za bronzu).

Ako se gleda igrački kadar Engleske u odnosu na period od prije tri godine, nema sumnje da je Garet Sautgejt na još slađim mukama - u međuvremenu su se „pojavili” Mejson Maunt, Džejdon Sančo, Fil Foden, Deklan Rajs, Ris Džejms, Džek Griliš, Dominik Kalvert-Luin...

Dres Engleske, Euro 2020
foto: Graphic News

Englezima pripada uloga favorita u grupi B gdje su i Hrvati, Škoti i Česi (sva tri rivala će dočekati na „Vembliju”), ali grupna faza nije nivo u kojem bi nekadašnji prvak svijeta trebalo da strahuje. Borba za trofej je obaveza, zna to i Sautgejt, koji bi u slučaju neuspjeha na Euru vjerovatno i završio misiju koja traje od 2016.

Engleskoj odavno fali dobar rezultat na evropskim prvenstvima. U polufinalu nije bila od 1996, nakon toga joj je krajnji domet bilo četvrtfinale. Sada, na čelu sa Harijem Kejnom, Markusom Rašfordom i liderom odbrane Harijem Megvajerom (pod uslovom da se štoper Mančester junajteda oporavi od povrede) ima realnu šansu da krene u ispisavanje novih stranica istorije.

Engleska tim, Euro 2020
foto: Graphic news

- Čekaćemo Harija do posljednjeg trenutka. Povrede su nešto na šta ne možete da utičete, ali želja svih nas je bude dio ekipe na Euru - rekao je Sautgejt.

Trent Aleksander-Arnold, Liverpulov desni bek, propustiće Euro zbog povrede, ali je i jedva upao na širi spisak zbog slabije forme protekle sezone.

Konkurencija na njegovoj poziciji je ionako paklena - tu su Kajl Voker (Mančester siti), Džejms iz Čelsija, te Kjeran Tripije (Atletiko Madrid).

Grupa D, Euro 2020
foto: Graphic news

Na putu do Eura Albion je bio neumoljiv u kvalifikacijama - slavio je sedam puta u osam utakmica i rutinski prošao grupu u kojoj je bila Crna Gora. Naša selekcija je u dva meča primila 12 golova od Engleske - bilo je 5:1 u Podgorici i 7:0 u Londonu...

Hari Kejn je dao četiri gola Crnoj Gori na dva meča, a sa ukupno 12 je bio najbolji strijelac kvalifikacija. Može li na Euru da nastavi niz?

Bonus video: