Škotska - hrabro srce

Popularna „Tartan armija” plasman na Euro, prvi od 1996, izborila je u plej-ofu Lige nacija nakon pobjeda nad Izraelom i Srbijom

0 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Prvi put nakon 25 godina, a treći u istoriji, fudbalska repezentacija Škotske učestvuje na Evropskom šampionatu.

Popularna „Tartan armija” plasman na Euro izborila je u plej-ofu Lige nacija nakon pobjeda nad Izraelom u polufinalu i Srbijom u finalu, a oba meča Škoti su u svoju korist riješili nakon izvođenja jedanaesteraca.

Dres Škotske, Euro 2020
foto: Graphic News

Kao i 1996. i na ovom Euru Škotska je u grupi sa Engleskom. Susret će biti odigran 18. juna na „Vembliju” - biće to obnova najstarijeg rivalstva u istoriji fudbala, dok će preostala dva meča u grupi D, sa Češkom (14. juna) i Hrvatskom (22. juna) Škoti odigrati kod kuće, na „Hempden parku” u Glazgovu.

Okosnicu čine igrači iz škotske i engleske Premijer lige, a zvijezda tima je fudbaler Liverpula, Endi Robertson. U prethodnom periodu jedan od najboljih na terenu u dresu sa nacionalnim grbom bio je Džon Megin (Aston Vila), a tu su još Lijam Kuper (Lids), Kiran Tirni (Arsenal), Skot Mektominej (Mančester junajted), Rajan Frejzer (Njukasl), Stjuart Armstrong i Če Adams (Sautempton).

Euro 2020, Škotska tim
foto: Graphic news

Stručnjaci smatraju da bi na prvenstvu u prvom planu mogao da bude napadač KPR-a, Lindon Dajks. Rođen je u Australiji prije 25 godina, a u dresu reprezentacije je na deset mečeva postigao dva pogotka. Skok igra, tempo, dobra kontrola lopte glavne su karakteristike fudbalera koji je u Čempionšipu ove sezone postigao 12 golova, uz pet asistencija.

Selektor je Stiv Klark, bivši fudbaler Čelsija, a kasnije i asistent Žozeu Murinju i Avramu Grantu na klupi „plavaca”. U karijeri je pomagao i Keniju Dalglišu u Liverpulu, a bio je menadžer VBA, Redinga i Kilmarnoka.

Grupa D, Euro 2020
foto: Graphic news

Popularna „Tartan armija” na Euru 1996. godine bila je nadomak plasmana u drugu rundu, ali je gol Patrika Klajverta na meču Holandije i Engleske u nokaut fazu odveo „lale”. Holanđani i Škoti u grupi su igrali bez golova, imali su isti broj bodova, pa je Holandija izborila plasman u četvrtfinale na osnovu više postignutih golova.

Da li će Škoti ovog ljeta imati više sreće?

Bonus video: