Švedska - život bez Ibrahimovića

Selekcija „tri krune” redovan je učesnik kontinentalne smotre, ali na prolaz u nokaut fazu čeka od 2004.

58 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od debitantskog nastupa i plasmana u polufinale 1992. godine na domaćem tlu, fudbalska reprezentacija Švedske propustila je samo jedno Evropsko prvenstvo - 1996. u Engleskoj. Selekcija „tri krune” redovan je učesnik kontinentalne smotre, ali na prolaz u nokaut fazu čeka od 2004, kada je u četvrtfinalu nakon izvođenja jedanaesteraca eliminisana od Holandije.

Korak naprijed mogao bi da uslijedi na ovogodišnjem Euru. U grupi E sa Španijom (14. jun, Sevilja), Slovačkom (18. jun, Sankt Peterburg) i Poljskom (23. jun, opet Sankt Peterburg), Švedska ima realne šanse za prolaz u drugi krug, a eventualna eliminacija iz grupe predstavljala bi sunovrat i bila alarm za eventualne promjene.

Fudbalska reprezentacija Švedske, Dres Švajcarske, Euro 2020
foto: Graphic News

Prvi put poslije 17 godina, na Evropskom prvenstvu neće biti Zlatana Ibrahimovića, koji je učestvovao na četiri šampionata. Nakon pet godina pauze, Ibrahimović je igrao u martovskim kvalifikacionim mečevima za odlazak na Svjetsko prvenstvo, ali je zbog povrede koljena morao da propusti predstojeći Euro.

Ibrin izostanak na bi trebalo da se osjeti, jer su u Švedskoj stasale neke nove generacije. U napadu su supertalentovani Aleksander Isak (Sosijedad) i Džordan Larson (Spartak Moskva), kao i iskusni Markus Berg (Krasnodar). Isak je najmlađi strijelac u istoriji reprezentacije, 21 mu je godina, dok je Larson stariji dvije godine. Džordan je sin legendarnog Henrika Larsona i jedan od najboljih igrača prethodne sezone u ruskom šampionatu - odigrao je 30 mečeva, postigao 15 golova, uz pet asistencija.

Švedska tim, Euro 2020
foto: Graphic news

Larson i Isak unose mladost i svježinu, a Berg iskustvo. U dresu sa nacionalnim grbom upisao je 85 nastupa i biće velika podrška mlađim saigračima.

Osim Berga, senatori u selekciji „tri krune” su golman Robin Olsen (Everton), štoper Andreas Grankvist (Helsinborg), desni bek Mikael Lustig (AIK) i vezista i kapiten Sebastijan Larson (AIK). Svi zajedno imaju skoro 500 nastupa u reprezentaciji i okosnica su formacije 4-4-2, koju forsira selektor Jane Andersen.

Grupa E, Euro 2020
foto: Graphic news

Tu su još lijevi bek Martin Olson (Haken), kao i igrači sredine terena - Emil Forsberg (Lajcpig), Albin Ekdal (Sampdorija), krilo Dejan Kuluševski (Juventus) i najbolji strijelac u kvalifikacijama sa pet pogodaka, Robin Kvaison (Majnc). Tim, koji bi morao da prođe u nokaut fazu.

Bonus video: