Portugal - moćniji nego 2016.

Ekipa koju već sedam godina predvodi majstor taktike Fernando Santoš stiže na novo kontinentalno prvenstvo sa oreolom evropskog šampiona i, utisak je, nikad jačim timom

201 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iako su u svojim redovima imali jednog od najboljih evropskih fudbalera svih vremena - Kristijana Ronalda, te plejadu ostalih asova, trijumf Portugalaca na Evropskom prvenstvu u Francuskoj prije četiri godine smatran je senzacijom.

Malo je ko računao na “A Selesao”, čak i uoči finalne utakmice na Sen Deniju, gdje su Francuzi imali domaći teren, veliki kvalitet i mnoge druge faktore na svojoj strani.

Ali, fudbal sve pamti - kao što se Francuskoj dvije godine kasnije na Mundijalu u Rusiji sve vratilo za taj poraz, tako su i Portugalci, s 12 godina zakašnjenja, na Euru 2016. preboljeli tugu za šokantni poraz od Grčke u finalu EP 2004. na domaćem terenu u Lisabonu, kada su bili apsolutni favoriti.

Dres Portugala, Euro 2020
foto: Graphic News

Ekipa koju već sedam godina predvodi majstor taktike Fernando Santoš stiže na novo kontinentalno prvenstvo sa oreolom evropskog šampiona i, utisak je, nikad jačim timom. Sigurno moćnijim nego prije pet godina u Francuskoj, kada je trijumf u produžetku finala donio skoro pa anonimni Eder, koji sada nosi dres moskovske Lokomotive.

I dalje se sve vrti oko Ronalda - najboljeg strijelca (103 gola) i igrača sa najviše nastupa u istoriji Portugala (174) - a njegovih pet godina “viška” u odnosu na prošli Euro i jasno, malo manju ubojitost, trebalo bi da nadomjeste klasni igrači oko njega.

Euro 2020, Portugal
foto: Graphic news

Bruno Fernandeš, jedan od najboljih igrača Mančester junajteda, Liverpulovo otkrovenje Diogo Žota, Atletikov “vundekind” Žoao Feliks, adut Mančester sitija Bernardo Silva, ali i mnogi drugi, odlični fudbaleri (Danilo, Mutinjo, Tijago Neveš...) svrstavaju Portugalce u drugi red favorita, odmah iza Francuske, Engleske i Belgije.

I odbrana djeluje impresivno, dovoljna su samo dva igrača Mančester sitija (zvanično najbolji igrač u prošloj sezoni Ruben Dijaš, njegov saigrač, bek Kanselo), uz iskusne Pepea i Fontea, da Santoš u svakom momentu zna na koga može da se osloni.

Grupa F, Euro 2020
foto: Graphic news

Portugalci su zapali u tešku grupu - sa Njemačkom, Francuskom i Mađarskom, dva puta će gostovati (Njemcima u Minhenu, Mađarima u Budimpešti) - ali činjenica da u osminu finala mogu da prođu i kao trećeplasirani, kao i sjećanje da su na prošlom Euru prošli dalje i sa tri remija u grupi - govore da portugalski navijači ne treba da brinu.

Bonus video: