Del Pjero: Kalćopoli atomska bomba italijanskog fudbala

„Veliki igrači su otišli u druge zemlje i onda se tamo razvijao fudbal”, rekao je legendarni fudbaler Juventusa
0 komentar(a)
Del Pjero, Foto: Reuters
Del Pjero, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.11.2017. 16:23h

Legenda Juventusa Alesandro del Pjero smatra da je glavni uzrok pada italijanskog fudbala afera Kalćopoli koja je prije 11 godina uzdrmala Apeninsko poluostrvo.

Tada je Juventus zbog učešća u namještanju utakmica izbačen u Seriju B, a Lacio, Milan i Fjorentina su kažnjeni oduzimanjem bodova.

„To je bilo kao atomska bomba, naš fudbal se slomio. Ne govorim samo o Juventusu. Nakon toga, veliki igrači su otišli u druge zemlje i onda se tamo razvijao fudbal”, rekao je Del Pjero za „Gazetu delo sport”.

Juventus je te 2006. godine osvojio šampionsku titulu, ali mu je kasnije oduzeta, a istog leta je Italija postala šampion sveta. Primat u Italiji poslije Kalćopolija je preuzeo Inter, a onda je od 2011. krenula serija „stare dame” koja još nije prekinuta.

„Real i Barselona su, kao i Premijer liga, otišli napred jer su počeli da posluju po modelu velikih kompanija. Njemci su samo nastavili putem kojim su krenuli još kada su dobili organizaciju Mundijala 2006. godine, a strani investitori su ušli u francuske klubove kao PSŽ i Monako. Na drugoj strani, poslije pada italijanskog fudbala, Juventus je krenuo da se vraća, a Napoli je takođe na dobrom putu”, zaključio je Del Pjero.

Bonus video: