Rim - fudbalski Koloseum

Italijani će se, barem djelimično, prisjetiti magičnih junskih i julskih noći 1990. kada su Đana Nanini i Edeoardo Beneto pjevali himnu Mundijala “Un’estate Italiana”

250 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Svi putevi vode u Rim, kaže antička izreka. Putevi nastali u doba drevnog Rima, tzv. “vie consolari”, sa oko 100.000 kilometara ukupne dužine, smatraju se jednim od najveličanstvenijih građevinskih djela na kojima se, u velikoj mjeri, zasniva današnja mreža puteva u Italiji.

Uoči početka Evropskog prvenstva, ova izreka može i da se preformuliše - “svi fudbalski putevi vode u Rim”. U Vječnom gradu će, naime, biti otvoreno Evropsko prvenstvo (utakmica Italija - Turska), legendarni stadion “Olimpiko” biće domaćin i dva preostala meča italijanske reprezentacije u grupi A, protiv Švajcarske i Velsa, a tu će se igrati i jedna utakmica četvrtfinala.

Italijani će se, barem djelimično, prsijetiti magičnih junskih i julskih noći 1990. (“Notti magiche”, pjevali su Đana Nanini i Edeoardo Beneto u himni Mundijala u Italiji “Un’estate Italiana”), iako rimski fudbalski koloseum zbog mjera vezanih za koronavirus neće biti ispunjen do posljednjeg mjesta.

Rim, grad nestvarne istorije, jedno je od najfascinatnijih mjesta na zemljinoj kugli. “Grad koji živi vječno” je centar bogate antičke kulture, od koje je ostalo mnogo spomenika do današnjih dana, a jedan od najvećih je svakako - Koloseum.

Grad se nalazi u donjem toku rijeke Tibar, u neposrednoj blizini blizu Sredozemnog mora i jedan je od najvećih centara Mediterana. U sklopu gradskog područja Rima nalazi se i Vatikan, crkvena država i sjedište rimokatoličke crkve i Pape.

Dom je dva velika fudbalska kluba - Rome i Lacija.

Stadion na kojem igraju - popularni “Olimpiko” nalazi se u sjevernom dijelu grada, ispod brda Monte Mario, u sportskom kompleksu Foro Italiko koji je svojevremeno građen za italijanskog vođu Benita Musolinija.

Euro 2020., Stadioni
foto: Graphic news

U vlasništvu je Olimpijskog komiteta Italije, ali se prevashodno koristi za fudbalske utakmice. Rekordna posjeta, međutim, zabilježena je na muzičkom koncertu italijanskog pjevača Klaudija Balonlija 1998. kojem je prisustvovalo 100.000 gledalaca.

“Olimpiko” je izgrađen je 1927, djelimično otvoren 1932, a potpuno 1953. Aktuelni izgled i kapacitet dobio je rekonstrukcijom za SP 1990.

Bonus video: