Sevilja - euro-korida

Stadion “La Kartuha” izgrađen je 1999. godine za potrebe Svjetskog prvenstva u atletici, ali je glavni cilj bilo domaćinstvo Olimpijskih igara. Umjesto toga, dočekao je - Evropsko prvenstvo u fudbalu

250 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Španski mečevi Evropskog prvenstva prvobitnim planom trebalo je da se igraju u Bilbau, na velelepnom “San Mamesu” izgrađenom 2013. godine, ali kada su vlasti pokrajine Baskija odbili da daju garancije da će dio publike moći da bude na tribinama (naravno, zbog koronavirusa), Uefa je na preporuku FS Španije otišla južnije - u vrelu Andaluziju i njen najveći grad, Sevilju.

Ovaj zadivljujući grad koji su u prošlosti željeli da pokore mnogi osvajači, danas pohode turisti iz cijelog svijeta. Sevilja ima interesantnu istoriju, bogatu zaostavštinu sticanu vjekovima. Ona je mjesto prvog upoznavanja Evrope sa „novim svijetom“ u 16. vijeku, preko nje su u Evropu prvi put ušli limun, krompir, kukuruz, kakao, paradajz, začini...Sevilja se i dan-danas prepoznaje po koridi, ali i po fudbalu.

Stadion “La Kartuha” ima kapacitet od 60 hiljada mjesta i šesti je po veličini u Španiji. Izgrađen je 1999. godine za potrebe Svjetskog prvenstva u atletici, ali je glavni cilj bilo domaćinstvo Olimpijskih igara. Kako Seviljine kandidature za OI 2004. i 2008. nisu prošle, stadion je ostao bez velikog sportskog takmičenja. Sevilja i Betis, najpoznatiji klubovi, imaju tri odsto vlasništva, ali domaće mečeve igraju na svojim stadionima “Sančes Pishuanu” i “Benito Viljamarinu”.

Reprezentacija Španije šest puta je igrala na ovom objektu, a najveća utakmica koju “La Kartuha” pamti je finale Kupa Uefa 2003. između Porta i Seltika, kada je Žoze Murinjo osvojio prvi evropski trofej.

Euro 2020., Stadioni
foto: Graphic news

Fudbal je dobio nešto veći prostor konačno 2020. godine, kada je Fudbalski savez Španije odlučio da se utakmice finala Kupa kralja igraju na “La Kartuhi” do 2023.

A onda, nakon odustajanja Bilbaoa, “upale” su tri utakmice reprezentacije Španije u grupnoj fazi Evropskog prvenstva i jedan meč osmine finala. Užarena Andaluzija je spremna za fudbalsku žurku...

Bonus video: