Minhen - "Alijanc arena" kao ponos Bavarske

“Alijanc arena”, kapaciteta 75 hiljada mjesta je poznata po svojoj “fasadi” od 2.874 panela koji mijenjaju boju

324 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Minhen, prijestonica Bavarske i treći po veličini njemački grad (nakon Berlina i Hamburga) nekada se ponosio Olimpijskim stadionom.

Ovo, doskora arhitektonsko čudo, sagrađeno za potrebe Olimpijskih igara 1972. godine, svjedočilo je tituli svjetskih prvaka Njemaca 1974. i evropskih Holanđana 1988. Tu se igralo i nekoliko finala Lige šampiona...

Doskora, jer Minhen već deceniju i po ima novo čudo - zove se “Alijanc arena”, po imenu sponzora i nalazi se u sjevernom dijelu grada.

Sagradili su je minhenski fudbalski klubovi Bajern i Minhen 1860 za komercijalne, ali i za fudbalske potrebe, no mnogo moćniji Bajern je samo godinu kasnije za 11 miliona otkupio polovinu vlasništva koja je pripadala gradskom rivalu, a koji je upao u strahovite finansijske probleme.

“Alijanc arena”, kapaciteta 75 hiljada mjesta (više u Njemačkoj ima samo “Vestfalen” u Dortmundu) je poznata po svojoj “fasadi” od 2.874 panela koji mijenjaju boju. Na tom stadionu igralo se Svjetsko prvenstvo 2006, na njemu je Čelsi šest godina kasnije prvi put postao šampion Evrope.

Euro 2020., Stadioni
foto: Graphic news

Minhen je, inače, moderni kosmopolitski grad sa dugom istorijom, prepoznatljivim šarmom i moćnom arhitekturom. Velelepne građevine, spomenici, oko 1.200 fontana i parkova datiraju još iz renesansnog i baroknog perioda. Minhen je grad koji je svoju industriju iselio iz grada na periferiju, zbog čega se, između ostalog, nalazi na listi od 100 gradova svijeta koje bi trebalo posjetiti.

Minhen je poznat i po dobrom pivu, vrhunskoj hrani - sve se to može probati i osjetiti tokom Oktoberfesta, jednog od najpoznatijih festivala na svijetu.

Grad je i globalno sjedište umjetnosti, nauke, tehmologije, finansija, izdavaštva, kulture, inovacija, obrazovanja, poslovanja, turizma... Minhen je i grad automobila, u njemu “stanuje” gigant BMW...

Bonus video: