Bukurešt - mali Pariz

Stadion je izgrađen na mjestu bivšeg Nacionalnog stadiona, koji je tu nikao još 1953. godine, više od pola vijeka je odolijevao burnim vremenima i epohama, da bi 2007. srušen da bi se tu sagradila elitna arena

562 pregleda 0 komentar(a)
Čaušeskuova palata najveća je istočnoevropska zaostavština komunizma, Foto: Foto stock
Čaušeskuova palata najveća je istočnoevropska zaostavština komunizma, Foto: Foto stock

Evropsko prvenstvo u fudbalu neće se ovog ljeta igrati u “pravom” Parizu. Igraće se, međutim, u “Parizu istoka” - Bukureštu. Poreda ga sa francuskom metroplom zbog ljepote i arhitekture koja je slična u mnogo čemu...

Rumunija je, inače, zemlja tvrđava i dvoraca, moćnih prizora, čudesnih Karpata, mitova i legende o grofu Drakuli - jednako tajnovita i nestvarna.

Bukurešt, njen glavni i najveći grad, ujedno je i ekonomski i kulturni centar države. Nalazi se u južnom dijelu zemlje, u pokrajini Vlaška, a prostire se na površini od 228 kvadratnih kilometara i u njemu živi oko milion i 600 hiljada stanovnika. Bukurešt leži na dvije rijeke, na Kolentini i Dambovici, koje formiraju niz od sedam jezera, a to je ujedno i grad veličanstvenih parkova.

U Bukureštu se nalazi i najveća evropska upravna zgrada (parlament), druga najveća na svijetu nakon Pentagona - u pitanju je gigantska palata koju je sagradio Nikolaj Čaušesku, strijeljani rumunski diktator koji je sebe nazivao “plavim Dunavom socijalizma”. Ova monumentalna građevina ujedno je i najveća zaostavština komunizma u cijeloj istočnoj Evropi.

Bukurešt je, naravno, i grad fudbala, dom prvog istočnoevropskog prvaka Evrope - Steaue, nekadašnjeg vojnog kluba, koji više ne postoji pod tim imenom (vojska je tražila mnogo novca), pa se zove FCSB.

Novi Nacionalni stadion zvanično je otvoren 6. septembra 2011. utakmicom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između Rumunije i Francuske (0:0).

Euro 2020., Stadioni
foto: Graphic news

Stadion je izgrađen na mjestu bivšeg Nacionalnog stadiona, koji je tu nikao još 1953. godine, više od pola vijeka je odolijevao burnim vremenima i epohama, da bi 2007. srušen da bi se tu sagradila elitna arena četvrte kategorije Uefe.

Stadion može da primi 55.600 gledalaca, ali sa potencijalom širenja na 63.000. Ima pokretni krov, koji može biti otvoren/zatvoren za samo 15 minuta.

Uz Olimpijski u Bakuu, to je jedini stadion na kojem neće igrati domaća reprezentacija, jer se Rumunija nije kvalifikovala. U Bukureštu bi, međutim, kao kod kuće trebalo da se osjećaju Makedonci, koji će tu odigrati dvije utakmice.

Bonus video: