„Bella Italia” protiv Turske kreće u lov na favorite

Utakmicom Turska - Italija u grupi A večeras od 21 sat na rimskom „Olimpiku” počinje 16. Evropsko prvenstvo, koje se igra u 11 država

10745 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Italija je jedna od 11 zemalja domaćina Evropskog prvenstva, a pripala joj je čast da na rimskom Olimpiku otvori Euro koji je drugačiji nego sva prethodna.

Od Vječnog grada, preko Londona, Glazgova, Minhena, Amsterdama, Sankt Peterburga, Budimpešte, Bukurešta, Bakua... Evropa će od večeras do 11. jula biti fudbalska, sa 51 utakmicom, zaključno sa finalnom na „Vembliju”.

„Azuri” su preskočili Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a prvi meč na velikim takmičenjima još od 2. jula 2016. i četvrtfinala Eura protiv Njemaca (poraz na penale) odigraće večeras sa Turskom - u 21 sat. Domaći teren, kvalitet tima koji šmekerski vodi Roberto Manćini, euforija sa (samo) 16 hiljada gledalaca na tribinama - sve to je uz Italijane u večerašnjih 90 minuta. Da li će „Bella Italia”, kako je već zovu italijanski mediji, zablistati na velikoj sceni?

- Moramo da pokažemo poštovanje prema Turskoj, ekipi sa mnogo ponosa i sa mnogo talenta. Otvaranje velikog takmičenja je uvijek zamka, a mi moramo da se nosimo s emocijama i da pokažemo da smo zreli - rekao je Manćini, koji je dan pred početak Eura ostao bez veziste Rome Lorenca Pelegrinija.

Italija nije u užem krugu favorita, ali jeste ekipa kojoj mnogi prognoziraju visok plasman.

- Ogromna želja je prisutna, želimo da budemo pravi protagonisti. Spremni smo - dodao je Manćini.

Đanluiđi Donaruma na golu, Nikolo Barela, Marko Verati, Žoržinjo, Federiko Kjeza, Domeniko Berardi, Lorenco Insinje, Ćiro Imobile..., sve su to aduti Italije, tu su i iskusni Đorđo Kjelini i Leonardo Bonući...

- U posljednjih nekoliko godina smo vratili kredibilitet nacionalnom timu, osjećamo veliku podršku navijača, a sada želimo da dokažemo da smo stasali za povratak na veliku scenu.

Italijani ne znaju za poraz skoro tri godine - posljednji put su izgubili od Portugala u Ligi nacija u decembru 2018. i od tada imaju 22 pobjede i pet remija.

Na evropskim prvenstvima, ipak, fale vrhunski rezultati, jer su samo jednom bili prvaci - 1968. kada su i bili domaćini, a dva puta su i gubili u finalima (2000. i 2012).

A Turci? Oni po pravilu uživaju u poziciji u kakvoj su večeras - nema dileme da su autsajderi i da je pritisak na strani protivnika. Kako god, ekipa Senjola Guneša iz duela sa Italijom samo može da profitira pred okršaje u grupi protiv Velsa i Švajcarske, gdje bi trebalo da se lomi sve oko putnika u osminu finala.

- Uvijek je važna prva utakmica - remi ili pobjeda bi napravila pravu konfuziju već na startu. Ali, miran sam, vidim kvalitet, vidim naporan rad i onda znam da smo na pravom putu. Bitno je odigrati dobro, onda ni poraz od Italijana ne bi bio tragičan. Nismo ovdje došli da završimo sve u tri utakmice, imamo pravo da sanjamo - jasan je selektor Turske.

A da Turska ima i pokriće u tim snovima govore imena u nacionalnom timu poput Hakana Džalhanoglua (Milan), Buraka Jilmaza, Jusufa Jazidžija (obojica iz Lila), Džaglara Sojundžua (Lester), Meriha Demirala (Juventus)...

Bonus video: