Bejl se uzda u velški ponos protiv nabrijanih „sajdžija”

Grupa A: Švajcarska u Bakuu protiv najveće senzacije prošlog Eura (15 h)

7103 pregleda 2 komentar(a)
Bejl na treningu Velsa juče u Bakuu, Foto: NAOMI BAKER
Bejl na treningu Velsa juče u Bakuu, Foto: NAOMI BAKER

Evropsko prvenstvo “raštrkano” u 11 različitih država, u 11 gradova, nije među navijačima i samim učesnicima Eura prihvaćeno kao najbolja ideja, a Švajcarci i Velšani imali su nesreću da na otvaranju kontinentalnog šampionata putuju najdalje - na krajnji istok Evrope, na obalu Kaspijskog mora, u Azerbejdžan (15 h).

Olimpijski stadion u Bakuu sagrađen je 2015. za Evropske igre, četiri godine kasnije ugostio je finale Lige Evrope (Čelsi - Arsenal), a malo ko je u ovoj vjetrovitoj zemlji bogatoj naftom doskora i pomislio da bi mogao da bude domaćin mečeva Evropskog prvenstva.

Na njemu će se danas sastati najveća senzacija prošlog Eura - Velšani, koji su 2016. igrali polufinale, i selekcija koja želi da napravi najveći usjeh do sada - Švajcarci, naime, nikada nisu dogurali dalje od osmine finala na EP.

“Sajdžije” su, međutim, posljednjih godina napravile ogroman napredak pod komandom Sarajlije Vladimira Petkovića. Favoriti su u današnjem meču, bila bi za njih katastrofa da ne prođu grupu u kojoj se veće šanse daju samo Italijanima...

- Kao što smo to radili u posljednje vrijeme, želimo da dominiramo igrom, želimo da se dokopamo lopte, želimo da diktiramo tempo, želimo da ostvarimo prevlasti u posljednjoj trećini terena - želimo da postižemo golove. Da bismo sve to uradili, moramo da budemo vrlo fokusirani. Mnogo je važno kako ćemo pristupiti igri, odmah od prvog zvižduka - kazao je Petković.

Švajcarska i Vels sastali su se sedam puta - pet puta su slavili Švajcarci, ali pamti se pobjeda “zmajeva” u Kardifu u kvalifikacijama za EP 2012. (2:0) koja je pomogla reprezentaciji Crne Gore da se jedini put do sada plasira u baraž za veliko takmičenje.

- Jedanaest godina sam u ovom timu i čast je biti kapiten. Osjećam da je došlo vrijeme da uradimo veliku stvar na velikom takmičenju. Igramo, međutim, tek prvu utakmicu i nema potrebe da žurimo - naš cilj je da budemo među prva dva u grupi, a sve osim toga za mene bi bilo ogromno razočaranje - kazao je Granit Džaka, vezista Arsenala i kapiten Švajcaraca.

I dok mnogi tvrde da je vrhunac selekcije Velsa davno prošao (možda baš u polufinalu 2016), “zmajevi” su doputovali na istok, i dalje predvođeni (pet godina starijim) Garetom Bejlom, sa namjerom da opet pomute računa favoritima.

- Imamo ogroman timski duh. U glavi nam je samo da istričimo na teren i damo 110 odsto naših mogućnosti - kazao je Bejl.

Reprezentaciju će na Euru voditi Robert Pejdž, jer je legendarni Rajan Gigs morao da napusti klupu kako bi se spremio da se na sudu brani od optužbi da je napao djevojku.

- Biću izuzetno ponosan danas, biti na klupi reprezentacije, predvoditi ove momke na velikom takmičenju - ogromna je čast - kazao je Pejdž, koji je igrao za Vels protiv Švajcarske 1999. u Vreksamu, u porazu 2:0.

Vjerovatni sastavi - Vels (3-4-3): Vord - Mefam, Rodon, Dejvis - Roberts, Alen, Ampadu, Vilijams - Džejms, Vilson, Bejl.

Švajcarska (3-4-1-2): Zomer - Elvedi, Šer, Akanđi - Embabu, Zakarija, Džaka, Rodriges - Šaćiri - Embolo, Seferović.

Euro 2020
foto: Sofascore

Bonus video: