Engleska protiv Hrvatske na "Vembliju": Fudbal se vraća kući

Grupa D: Engleska na “Vembliju” protiv Hrvatske (15 h) prvi put domaćin velikog takmičenja od 1996.

8227 pregleda 2 komentar(a)
Sa treninga Hrvata na Vembliju, Foto: CARL RECINE
Sa treninga Hrvata na Vembliju, Foto: CARL RECINE

Fudbalski i sportski svijet molio se za Kristijana Eriksena dok su Englezi i Hrvati bili primorani da se pripremaju za prvi veliki derbi na Evropskom prvenstvu.

Iako je juče popodne malo kome bilo do fudbala, polufinalisti posljednjeg Mundijala u Rusiji trenirali su na “Vembliju”, mitskom stadionu koji će danas u 15 sati, prvi put nakon totalne rekonstrukcije 2007, biti domaćin jedne utakmice velikog takmičenja reprezentacija.

Ipak - šokantne vijesti iz Kopenhagena su prostrujale, pa su sve medijske aktivnosti dvije reprezentacije, uključujući i glavnu pres-konferenciju reprezentacije Engleske, otkazane u posljednji tren. I samo odigravanje utakmice je bilo pod znakom pitanja, ali je svima laknulo nakon informacije da je nekadašnja zvijezda Totenhema u stabilnom stanju...

Dakle, igra ide dalje, a Englezi vraćaju uspomene. Doduše, bolne - tu, na hramu fudbala, ali na starom zdanju “Vemblija”, u suzama su 1996. čestitali Njemcima nakon poraza u penal-seriji polufinala Eura. Kolijevku fudbala uoči starta ovog Evropskog prvenstva trese slična groznica kao prije 25 godina, iako će jedan od najučuvenijih stadion na svijetu zbog koronavirusa biti ispunjen do posljednjeg mjesta...

“Dragi Englezi, bila je ovo izuzetno teška godina. Svi su u ovoj zemlji direktno pogođeni izolacijom, ali vidjeli smo i bezbroj primjera junaštva i požrtvovnosti. Svima nam je sve ovo dalo novo razumijevanje krhkosti života i onoga što je stvarno važno. Kada pomislite na širu realnost, možda se fudbal ne čini toliko važnim. A ono o čemu danas želim javno da govorim puno je veće od fudbala. Kako ulazimo u ovo ljeto, znam da će biti puno emocija vezanih za Evropsko prvenstvo i za reprezentaciju Engleske. Ima nešto što kažem igračima prije svake utakmice engleske reprezentacije, a razlog zašto to ponavljam je taj što u to zaista vjerujem svim srcem. Kažem im da kad izađu tamo, u ovom dresu, imaju priliku da stvore trenutke koje će ljudi pamtiti zauvijek...”, napisao je, između ostalog, u pismu Englezima selektor Gordog Albiona Garet Sautgejt.

Euro 2020
foto: Graphic News

I dok će legendarna pjesma “It’s coming home” odjekivati sa zvučnika “Vemblija” (fudbal se, na neki način, zaista, vraća kući - u kolijevku) Hrvati će se spremati da svojim velikim rivalima, Englezima, serviraju još jedan šok.

Dvije traume pamti Gordi Albion u duelima protiv “vatrenih” - poraz 3:2, baš na “Vembliju” 2007, koji ih je spriječio da se plasiraju na EP, te još svježiji - 2:1 u polufinalu Mundijala u Rusiji 2018.

Hrvate i dalje vodi Zlatko Dalić, igrom još uvijek diriguje Luka Modrić, ali su Englezi danas mnogo veći favoriti nego što su bili prije tri godine. Ne samo zbog domaćeg terena...

- Svjesni smo da igramo protiv velike ekipe i jednog od favorita za osvajanje Eura. Moramo biti kompaktni, agresivni i borbeni - poruka je Dalića.

Samo četiri fudbalera Engleza - Kejn, Sančo, Sterling i Rašford, vrijede više nego svi hrvatski igrači zajedno...

Vjerovatni sastavi - Engleska (4-2-3-1): Pickford - Voker, Stouns, Mings, Čilvel - Filips, Rajs - Sterling, Maunt, Foden - Kejne.

Hrvatska (4-1-4-1): Livaković - Vrsaljko, Ćaleta-Car, Vida, Gvardiol - Brozović - Modrić, Kovačić, Perišić, Rebić - Petković.

Vilou tipovao na Engleze

Engleska će pobijediti Hrvatsku danas na Vembliju - “prognoza” je najinteligentnijeg psa u Velikoj Britaniji.

Čudesni Vilou može da broji do 10, piše svoje ime i prepoznaje određene predmete - jasno, ni moć predviđanja ishoda fudbalskih mečeva nije zanemarljiva.

Od tri posude koje su mu ponuđene - jedna sa engleskom, druga sa hrvatskom, a treća sa obje zastave (remi), Vilou je bez razmišljanja stavio šapu na - zastavu Gordog Albiona.

Euro 2020
foto: Sofascore

Bonus video: