Ronaldo obarao rekorde, Portugal krenuo pobjedom

Aktuelni šampion Evrope savladao Mađarsku 3:0

7482 pregleda 0 komentar(a)
Ronaldo na današnjem meču, Foto: Reuters
Ronaldo na današnjem meču, Foto: Reuters

Portugal je pobjedom krenuo u odbranu titule na ovogodišnjem prvenstvu Evrope - aktuelni šampioni na krcatoj „Puškaš areni” u Budimpešti savladali su Mađarsku 3:0, a do trijumfa su stigli teže, nego što rezultat govori.

Portugal je od starta napadao, stvarao šanse, ali je prvi put mrežu rivala zatresao tek u 84. minutu kada je Rafael Gereiro nakon asistencije Rafe Silve savladao danas odličnog Gulačija. Na putu do gola lopta je zakačila Vilija Orbana i završila u mreži.

Nakon toga došlo je vrijeme za Kristijana Ronalda. Najbolji igrač Portugala u prvom poluvremenu propustio je sjajnu priliku, ali se u finišu meča iskupio - prvo je u 87. minutu realizovao penal, nakon što je Orban oborio Rafu Silvu, a onda je u drugom minutu sudijske nadoknade nakon sjajne timske akcije i još jedne asistencije Silve postavio konačan rezultat.

Mađarska se uglavnom branila, a najopasnija je bila preko napadača Adama Šalaja, čije udarce je golman Portugala, Rui Patrisio zaustavio.

Osim po pobjedi Portugala, današnji meč ostaće upamćen i po brojim rekordima, koje je oborio Kristijano Ronaldo. Postao je igrač, koji je igrao na najviše evropskih šampionata (5) i jedini, koji je na pet šampionata postizao makar po jedan pogodak. Oborio je rekord Bastijana Švajnštajgera po broju mečeva na evropskim i svjetskim šampionatima (39), a sa dva gola je postao fudbaler sa najviše pogodaka na prvenstvima Evrope. Sada ih ima 11, dva više od Mišela Platinija.

Sa današnja dva gola Ronaldo je došao do brojke od 106 pogodaka u dresu reprezentacije, tri manje od svjetskog rekordera Alija Daeija.

Portugal u narednom kolu igra sa Njemačkom, Mađarska sa Francuskom.

Bonus video: