„Azuri” u zanosu žele da otpišu i Švajcarce

Na rimskom Olimpiku derbi grupe A (21 h): Italija protiv Švajcarske, Manćini protiv Petkovića

2225 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Ispunjeni ponosom zbog povratka na najveću scenu i nošeni podrškom sa tribina Olimpika, italijanski fudbaleri su “oduvali” Tursku na otvaranju, nagovijestili visoke domete, najavili velike ambicije na Evropskom prvenstvu...

Euforija je kompletna, ali tek je početak, upozorio je selektor Roberto Manćini uoči drugog meča grupe A, sa Švajcarskom (21 sat), koja je na startu igrala 1:1 sa Velsom.

- Na debiju je pritisak uvijek najveći, mi smo uspješno položili taj test, ali koncentracija mora da ostane na maksimalnom nivou. Momci znaju šta ih sve čeka u nastavku, šta se očekuje od njih. Znaju da je prvenstvo tek počelo - kazao je Manćini, koji je preporodio “azure”.

Prošlo je skoro tri godine od kada Italija nije izgubila utakmicu, zaboravljen je debakl u kvalifikacijama za Mundijal, 28 mečeva traje serija nepobjedivosti, na posljednjih devet nije primila gol...

- Kada se nismo kvalifikovali za Svjetsko prvenstvu u Rusiji dotakli smo dno i u ekipi vlada velika želja za iskupljenjem. Pitate me možemo li ići do kraja? Da, možemo. Mi u to vjerujemo i to je naš cilj, ali moramo da ostanemo čvrsto na zemlji i da budemo fokusirani u svakoj utakmici - naglasio je Andrea Beloti, napadač Torina.

Italija večeras u Rimu može i matematički da osigura plasman u osminu finala.

- To je prvi cilj. Mislim da nas čeka teža utakmica nego protiv Turske. Švajcarska je čvrsta ekipa, veoma iskusna, sa mnogo taktičkog znanja. Ima sjajnog trenera, pravog eksperta - rekao je Manćini.

Taj ekspert je Vladimir Petković - čovjek koji dobro poznaje italijanski fudbal.

Od juna 2012. do januara 2014. godine bio je trener Lacija, “nebesko-plavi” dio Rima nikada neće zaboraviti osvajanje Kupa Italije 2013. pobjedom nad Romom u finalu, baš na Olimpiku.

- To je, naravno, važan i lijep dio moje karijere. Čast je raditi u italijanskom fudbalu, a izuzetno zadovoljstvo voditi nacionalni tim na utakmici protiv Italije, još u Rimu, na velikom takmičenju - kazao je Petković.

Švajcarci su u prvom meču protiv Velsa bili - promjenljivi. Dominantni sve dok nisu postigli gol za 1:0, a zatim prilično suzdržani, povučeni i neodlučni. Kada su Velšani izjednačili opet su pokazali da su bolji tim...

- Nismo zadovoljni onim što smo pokazali, morali smo da zaključamo utakmicu. Sada igramo sa favoritom, ali imamo dovoljno iskustva da se suprotstavimo. Veoma je važno da ne primimo gol, ako povede Italija će biti u velikoj prednosti - rekao je Remo Frojler, fudbaler Atalante.

Vjerovatni sastavi -

Italija (4-3-3): Donaruma - Di Lorenco, Bonući, Aćerbi, Spinacola - Barela, Žoržinjo, Lokateli - Berardi, Insinje, Imobile.

Švajcarska (3-4-1-2): Zomer - Elvedi, Šar, Akandži - Mbabu, Zakarija, Džaka, Rodrigez - Šaćiri - Embolo, Seferović.

Bonus video: