Rusija pobjedom nad Finskom zamrsila rebus izlaska iz grupe

Aleksej Mirančuk pogodio za pobjedu "zbornaje" nad Finskom - 1:0

6149 pregleda 0 komentar(a)
Vezista Atalante je pogodio nebranjivi dio mreže Hradeckog, Foto: REUTERS
Vezista Atalante je pogodio nebranjivi dio mreže Hradeckog, Foto: REUTERS

Rusija se vratila u igru za prolazak iz grupe B. "Zbornaja" je na "Gazprom areni" bila bolja do Finske - 1:0. Sada obje selekcije imaju po tri boda u prve dvije utakmice, nakon što su Finci na startu iznenadili Dansku i slavili u Kopenhagenu sa 1:0, dok je Belgija u Sankt Peterburgu opravdala ulogu velikog favorita i sa 3:0 slavila protiv Rusije.

"Zbornaja" je bila bolja selekcija, mada je imala sreće da Joel Pohjanpalo bude u ofsajdu kod pogotka u 3. minutu. na drugoj strani, prvu pravu priliku - tačnije zicer propustio je Ozdojev u 11. minutu, kada je prabacio gol.

Preuzela je Rusija konce igre, ali je imala peh da se u 26. minutu povrijedi Mario Ferandeš, koji je zbog loma klučne kosti sa trena prebačen u bolnicu.

To je treća povreda ruskih igrača u dva prva meča na EURO 2020.

Finci ipak nisu imali sreće kao na startu, kad Danci nisu pogodili iz čak 23 šuta na gol, dok je Pohjanpalo pogopdio iz jedinog udarca svog tima. U sudijskoj nadoknadi poluvremena, tačnije njenom drugom minutu Finci su naivno izgubili loptu na sredini terena, Aleksej Mirančuk je razmijenio dupli pas sa kapitenom Artjomom Dzjubom, a onda je loptu prebacivao sa jedne na drugu nogu dok mu se nije otvorio prostor za udarac ljevicom u gornji desni ugao sa 10- tak metara.

- Važna pobjeda kojom smo ispunili zadatak! Sada moramo da još poboljšamo igru i napravimo korak dalje. Ohrabruje da smo stvarali šanse, ali relaizaciju moraqmo da poboljšamo, jer je ovo turnir sa jakim i odlično pripremlejnim ekipama protiv kojih i jedna šansa se mora iskoristiti - kazao je Mirančuk nakon šestog gola za Rusiju, prvog na velikim turnirima.

I u nastavklu je Rusija bila bolja ekipa, a najbolju priluku imao je rezervista Žemaljetdinov, koji je ušao umjesto Ozdojeva. On je u 66. minutu izišao jedan na jedan sa sjajnim golmanom Lukasom Hradeckim, ali je udarac rezeviste za par centimetara promašio gol.

Finci su i protiv Rusije imali jedan šut na gol, ali u 54. minutu je golman Matvej Safonobv zaustavio udarac Temu Pukiju.

U Rusiji smatraju da bi im remi protiv Danske u posljednoj utakmcii bio dovoljan, pošto u nokaut fazu idu i tri najbolje trećeplasirane ekipe.

Bonus video: