Rutina Italije: "Azuri" u osmini finala, dva gola Lokatelija, Manćini blizu Pocovog rekorda

Od početka utakmice Italija je igrala sigurno, ubjedljivo, bez greške i na kraju potpuno zasluženo došla do trijumfa

5132 pregleda 0 komentar(a)
Slavlje Italijana, Foto: Reuters
Slavlje Italijana, Foto: Reuters

Italija je prva reprezentacija, koja je obezbijedila plasman u nokaut fazu Evropskog prvenstva - "azuri" su večeras u drugom kolu grupe A rutinski savladali Švajcarsku (3:0) i za potvrdu prvog mjesta neophodan im je bod u posljednjem kolu protiv Velsa.

Uoči posljednjih 90 minuta u grupi A Italija ima šest, Vels četiri, Švajcarska jedan bod, dok je Turska bez bodova.

Od početka utakmice Italija je igrala sigurno, ubjedljivo, bez greške i na kraju potpuno zasluženo došla do trijumfa.

"Azuri" su poveli u 26. minutu - Domeniko Berardi je primio loptu na desnoj strani, ušao u šesnaesterac i asistirao usamljenom Manuelu Lokateliju za vođstvo ekipe Roberta Manćinija.

U prvom dijelu više nije bilo golova, ali jeste u drugom. I opet je strijelac bio Lokateli - Nikolo Barela je asistirao, a fudbaler Sasuola sa nekih 25 metara u 52. minutu postigao sjajan pogodak, a Italija povela 2:0. Lokateli je postao treći italijanski igrač, nakon Marija Balotelija (2012.) i Pjerluiđija Kaziragija (1996.) koji je na jednom meču na šampionatu Evrope postigao dva gola.

Konačan rezultat postavio je Ćiro Imobile u 89. minutu. To je drugi gol napadača Lacija na šampionatu. Po dva gola postigli su i Patrik Šik (Češka) i Romelu Lukaku (Belgija).

Euro 2020
foto: Sofascore

Imala je Italija još šansi za pogodak, a gol Đorđa Kjelinija u prvom dijelu je poništen, jer je štoper Juventusa igrao rukom.

Švajcarska je najbolju priliku imala u drugom poluvremenu - šutirao je Stiven Zuber, a Đanluiđi Donaruma dobro reagovao.

Italija je nakon večerašnjeg meča produžila niz na 29 utakmica bez poraza. Posljednji meč izgubili su od Portugala u Ligi nacija 10. septembra 2018. godine. Italijani su vezali deset pobjeda - posljednja selekcija, koja je protiv njih osvojila bod je Holandija, a taj meč u Ligi nacija prošle godine završen je 1:1.

Sa 29 mečeva bez poraza ova generacija italijanskih fudbalera blizu je da obori rekord iz 1938. kada je Italija sa Vitoriom Pocom nanizala 30 utakmica bez poraza.

Sa druge strane Švajcarska je prekinula niz od osam mečeva bez poraza.

Bonus video: