Holandija bi da ovjeri prvo mjesto u grupi

Grupa C: Na “Amsterdam areni” gostuje Austrija (21), oba tima imaju po tri boda pred večerašnji okršaj 2. kola

2809 pregleda 0 komentar(a)
Holandski fudbaleri u vožnji biciklima, Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW
Holandski fudbaleri u vožnji biciklima, Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW

Nakon pobjede u prvom kolu nad Ukrajinom, odnosno Sjevernom Makedonijom, fudbaleri Holandije i Austrije večeras (21.00) bi u međusobnom okršaju mogli da odluče koji tim će sa prvog mjesta otići u nokaut fazu Evropskog prvenstva.

Osvojena tri boda protiv Ukrajine i povratak u tim Matajsa de Lihta, koji se oporavio od povrede dodatno dižu samopouzdanje Holandiji. „Lale“ su na premijeri igrale dobar, napadački fudbal, ali su u nekoliko navrata pokazale ranjivost kada protivnik krene u kontru. Ako - na krilima publike na „Johan Krojf“ areni - uspiju i taj dio igre da poprave, onda će trijumf protiv Austrije i osvajanje prvog mjesta u grupi C biti na vidiku.

- Austrija je tim koji godinama napreduje. David Alaba i Marko Arnautović su velika imena. Mnogi od njih igraju u Njemačkoj. Teško ih je pobijediti - smatra selektor Holandije, Frank de Bur.

De Bur je na konferenciji hvalio Arnautovića, koji će propustiti meč sa Holandijom. Uefa je napadača Austrije suspendovala, jer je u utakmici prvog kola protiv Sjeverne Makedonije na nacionalnoj osnovi vrijeđao Ezgjana Aliokog.

Ipak, i pored izostanka Arnautovića, Austrija vjeruje da može da iznenadi favorita i već večeras obezbijedi istorijski plasman u osminu finala. Nakon prve pobjede na evropskim šampionatima ikada, apetiti nacionalnog tima su porasli.

- Jedna stvar je jasna - potrebno nam je još bodova da obezbijedimo plasman u nokaut fazu. Pobijedili smo u prvom meču i ušli u istoriju, a to ćemo pokušati da uradimo i protiv Holandije - poručio je selektor Austrije, Franko Foda.

Javnost u Austriji vjeruje da ekipa u Amsterdam neće doputovati turistički.

- Bila bi velika stvar da pobijedimo Holandiju. Oni su ispred nas na Fifinoj rang-listi, imaju dobre igrače, kao i veliku podršku navijača u Amsterdamu. Mi ćemo dati sve od sebe da ostvarimo dobar rezultat - kazao je fudbaler Austrije, Marsel Sabicer.

Vjerovatni sastavi - Holandija (5-3-2): Stekelenburg - Damfris, De Liht, De Fraj, Blind, Vajndal - De Jong, De Ron, Vajnaldum - Depaj, Veghorst.

Austrija (3-5-2): Bahman - Lajnhart, Alaba, Hintereger - Lajner, Lajmer, Sabicer, Grilič, Ulmer - Baumgartner, Kalajdžić.

Bonus video: