Od njih je počela istorija fudbala: Engleska - Škotska, najstariji derbi na svijetu

Engleska protiv Škotske, 115. poglavlje najstarijeg internacionalnog derbija: “Gordi Albion” igra za prolaz u osminu finala, “Tartan armija” za nadu u plasman i ponos

5704 pregleda 0 komentar(a)
Gaskojn daje gol Škotima 1996., Foto: Scotish Sun
Gaskojn daje gol Škotima 1996., Foto: Scotish Sun

Kada se sastanu fudbalske reprezentacije Engleske i Škotske, ne igra se utakmica kao sva druga.

Najstariji rivali na svijetu, selekcije koje su 30. novembra 1872. odigrale prvi internacionalni duel ikada, večeras će na “Vembliju” ispisati 115. poglavlje istrorijskog rivalstva. “Gordi Albion” je slavio 48 puta, 25 mečeva je završeno neriješeno, dok je “Tartan armija”, kako je nadimak Škota, izvojevala čak 41 pobjedu.

Posljednji okršaj koji je imao reputaciju večerašnjeg odigran je prije 25 godina i Englezi ga se rado sjećaju - na Evropskom prvenstvu u 199 na starom Vembliju, domaćin je slavio 2:0 golovima Alana Širera i (majstorijom) Pola Gaskojna, čiji je pogodak ušao u sve engleske fudbalske antologije.

Povratak u sadašnjost - Engleska je veliki favorit protiv komšija i nakon trijumfa nad Hrvatskom u prvom kolu sa nova tri boda bi osigrala plasman u osminu finala. Momci Gareta Sautgejta, koji je igrao protiv Škotske 199 žele prvo mjesto u grupi D kako bi i utakmicu osmine finala igrali na Vembliju.

Škoti, s druge strane, igraju za ponos, ali i da bi sačuvali šanse da se plasiraju u drugu fazu. Jer, nakon poraza u Glazgovu od Češke u prvom kolu, momci Stiva Klarka će se u posljednjem meču grupe vratiti na svoj “Hempden park”, gdje će uz zvug gajdi i podršku 20-ak hiljada navijača pokušati da naprave senzaciju i prođu u osminu finala.

- Nije bilo loše protiv Hrvatske - dominirali smo, kontrolisali igru, u drugom poluvremenu i rezultat, ali očekujem da napravimo dodatni napredak u igri protiv Škotske. Biće i drugačiji uslovi, noćni ambijent, biće lakše da se igra nego po suncu u 14 popodne - kazao je Hari Kejn, kapiten Engleza.

Na “Vembliju” će biti oko 22 hiljade navijača, što je samo četvrtina kapaciteta gigantskog stadiona, ali Englezi neće imati stoprocentnu podršku - na tribinama se, naime, očekuje barem nekoliko hiljada Škota.

- Ovo je istrijska utakmica, rivalstvo je počelo davno, davno... Neki ljudi kažu da Englezima ne znači toliko ovaj meč, ali radeći u Engleskoj uvjerio sam se da nije baš tako - ne žele da izgube od Škotske. Slično je i na drugoj strani. Znate koliko smo strastveni i ne krijemo da uživamo da pobjeđujemo Engleze. Iskrno, nije se to često dešavalo u posljednje vrijeme - kazao je Stiv Klark, nekadašnji pomoćnik Žozea Murinja u Čelsiju.

Biće to i susret igrača koji se dobro znaju - čak 11 škotskih fudbalera igra u Engleskoj, a devetorica u Premijer ligi. A ponajbolji među njiima, defanzivac Arsenala Kjeran Tirni, žuri da se oporavi.

- Nadamo se da će biti spreman. Nismo ista ekipa sa njim i bez njega. Nema reprezentacije kojoj takav igrač ne bi nedostajao - kazao je škotski vezista, fudbaler Aston Vile Aleks Megin.

Sautgejt bi, s druge strane, mogao da napravi dvije promjene u startnoj postavi u odnosu meč protiv Hrvatske - Hari Megvajer se oporavio i postoji šansa da počne umjesto Mingsa, dok bi u napadu mjesto Fila Fodena trebalo da zauzme talentovani Džek Griliš iz Aston Vile.

U veznom redu je zacementiran Kalvin Filips iz Lidsa, koji je nakon partije protiv Hrvata u engleskim medijima dobio nadimak “Pirlo iz Jorkšira”.

- Kada igraju Engleska i Škotska, to je uvijek posebna utakmica, posebno na velikom takmičenu. Znamo koji je naš put, večeras želimo da se dodatno pomjerimo - istakao je Sautgejt.

Vjerovatni sastavi -

Engleska (4-3-3): Pikford - Voker, Stouns, Mings, Šo - Filips, Rajs, Maunt - Sterling, Kejn, Griliš.

Škotska (3-5-1-1): Maršal - Hendri, Henli, Tirni - Forrest, Mektominej, Megin, Mekgregor, Robertson - Armstrong - Adams.

Bonus video: