"Vatreni" više nisu top-klasa, da bi prošli dalje moraju da pobijede Škotsku u Glazgovu

Hrvati bili u nokdaunu, izvukli su remi protiv Češke (1:1) ali će za osminu finala morati da pobijede Škotsku na "Hampden parku". Česi na korak od drugog kruga

5674 pregleda 1 komentar(a)
Luka Modrić nakon meča sa Česima, Foto: Reuters
Luka Modrić nakon meča sa Česima, Foto: Reuters

Hrvatska je bila na konopcima, spasilac je Ivan Perišić - krilni napadač Intera je u drugom minutu drugog poluvremena fantastičnim udarcem sa 15-ak metara sa lijeve strane pogodio suprotni ugao golmana Sevilje Vaclika i donio "vatrenima" bod protiv Češke u Glazgovu (1:1).

Česi su vodili na poluvremenu, trećim golom Patrika Šika na Euru - napadač Lajpciga je u 37. minutu izborio i realizovao penal koji je neopreznim udarcem laktom u nos skrivio povratnik u hrvatsku posljednju liniju, štoper Dejan Lovren.

Španski sudija Karlos del sera Grande je tek nakon signalizacije iz VAR sobe pogledao snimak i pokazao na bijelu tačku, a uprkos mnogim tvrdnjama, čak i fudbalskih velikana (Garija Linekera, na primjer), da to nije bio penal, lakat u lice je bio očigledan.

Šiku je krv još curila iz nosa dok je hvatao zalet za penal kojim je izbio na vrh liste strijelaca kao jedini igrač u dosadašnjem toku EP koji je postigao tri gola.

Češka je bodom, nakon pobjede nad Škotskom u prvom kolu, došla na korak od osmine finala, pokazavši da ima kvalitet za to.

Hrvati će, s druge strane, za prolaz morati da pobijede Škotsku u Glazgovu u posljednjem kolu - i to je prihvatljiva opcija, s obzirom na to da je četa Zlatka Dalića gubila od Češke na poluvremenu, putovala ka drugom porazu koji bi mogao da je otpiše...

Ipak, činjenica da svjetski viceprvak nakon poraza od Engleske nije uspio na napravi nikakvu kvalitativnu razliku na terenu protiv Češke, govori o tome da Luka Modrić i drugovi, samo tri godine nakon mundijalskog srebra, nisu više top-klasa...

"Gorak ukus postoji jer, nismo pobijedili. Ušli smo u utakmicu dosta neorganizovano, ali smo izgledali mnogo bolje u drugom poluvremenu. Brzo smo izjednačili, mogli da damo još neki gol. Nismo uspjeli, moramo da se fokusiramo na Škotsku", kazao je Modrić.

Mogla je Hrvatska da pobijedi, šanse su u drugom poluvremenu imali Nikola Vlašić i Bruno Petković, ali po odnosu snaga na terenu "Hempden parka" - remi je najeralniji, Česi nisu zaslužili da izgube...

Posebno zbog prvog poluvremena, a još više zbog prvih pola sata, kada su pravili pometnju u hrvatskoj odbrani...

Bonus video: