Perfektna Italija se ne zaustavlja, Vels prošao uprkos porazu

"Azuri" upisali 11. pobjedu zaredom bez primljenog gola - slavili su pogotkom Matea Pesine

19826 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na rimskom "Olimpiku" su svi imali razlog za slavlje - Italija zbog nove pobjede i prvog mjesta u grupi, a Vels što je prošao u osminu finala Eura uprkos porazu od favorita - 1:0.

Osam izmjena je napravio Roberto Manćini u odnosu na duel sa Švajcarskom, ali u igri Italije sve funkcioniše gotovo bez greške.

Tako su "azuri" slavili i treći put na turniru, pa ni 30. utakmicu zaredom ne znaju za poraz.

Ne samo to - ovo im je 11. trijumf u nizu bez primljenog gola.

Praktično niko i ne pamti posljednju izgubljenu utakmicu, od Portugala u septembru 2018. u Ligi nacija.

Italijani, dakle, u osminu finala idu s prve pozicije - već se zna da će prvi meč nokaut faze igrati na "Vembliju" 26. juna, sada se samo čeka i ime protivnika - dilema je Ukrajina ili Austrija.

Manćinijev tim je ka pobjedi lansirao Mateo Pesina.

Vezista Atalante je pogodio u 39. minutu nakon centaršuta iz slobodnog udarca Marka Veratija.

Sa 24 godine i 60 dana Pesina je najmlađi Italijan još od 2004. koji je bio strijelac na najvećem takmičenju - nakon Antonija Kasana koji je tada na Euru zatresao mrežu Švedske (imao je 21 godinu i 342 dana).

Italija - Vels
foto: Sofascore

Pogodak je bio četvrta prilika za Italiju u prvom poluvremenu, nakon što je dvije propustio Andrea Beloti, te jednu Federiko Kjeza.

Nisu ni Velšani bili bezopasni, imali su u prvom dijelu ozbiljan pokušaj Krisa Gantera, a u nastavku ih je presjekao crveni karton Itana Ampadua u 55. minutu.

Kako im je rezultat iz Bakua sa duela Švajcarske i Turske ("sajdžije" su slavile 3:1, bilo je jasno da Velšani imaju bolju gol-razliku) išao naruku, odlučili su da brane minus od 1:0 i to ih je odvelo u nokaut fazu...

Vels će 26. juna u Amsterdamu igrati protiv drugoplasirane ekipe iz grupe B u kojoj su Belgija, Rusija, Finska i Danska.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Bonus video: