Šaćiri razbio Tursku: "Sajdžije" čekaju rasplet, rival Crne Gore najveće razočarenje Eura

Turska u sva tri meča na EP djelovala kao razbijena vojska. Ekipa Senjola Guneša vraća se kući sa tri poraza i gol-razlikom 1:8. Švajcarci treći u grupi A, ali nisu sigurni putnici u osminu finala

11999 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dva gola Džerdana Šaćirija i jedan Harisa Seferovića zadržali su Švajcarce u igri za plasman u osminu finala - izabranici Vladimira Petkovića su u Bakuu savladali Tursku 3:1, ostvarili prvu pobjedu na na Euru 2020, sa četiri boda osvojili su treću poziciju u grupi A, ali moraju da čekaju rasplet u ostalim grupama.

Četiri boda bi, u suštini, trebala da budu dovoljna "sajdžijama" - na prošlom Euru, na primjer, u osminu finala su prošla dva trećeplasirana koja su osvojila po tri boda u grupi (među njima evropski prvak, Portugal), ali ovo je novo takmičenje, nove utakmice, nove okolnosti...

Švajcarska se nada da će barem dva trećeplasirana ostati na tri (ili manje) bodova, jer im naruku ne ide ni gol-razlika, koja je negativna - 4:5.

Petkovićevi fudbaleri su, međutim, ispunili glavni cilj pred meč sa Turcima, ostvarili su pobjedu i stali u red za nokaut fazu.

Počeli su silovito, jer je Seferović, napadač Benfike, rezantnim udarcem sa ivice šesnaesterca načeo Tursku.

Dvadeset minuta kasnije bilo je 2:0 - Šaćiri, prirodni ljevak, desnicom je "očisto paučinu" sa gola turskog golmana Džakira.

Švajcarska - Turska
foto: Sofascore

Turska, rival Crne Gore u kvalifikacijama za SP, najveće je razočarenje Eura 2020.

Momci Senjola Guneša su došli sa ciljem da se plasiraju u osminu finala, da pokušaju da pomrse računa favoritima, ali su na sva tri meča djelovali kao razbijena vojska.

Nisu imali šanse ni protiv Italije, ni protiv Velsa, ni protiv Švajcarske, ukupno su primili osam golova, dali samo jedan - Irfan Kaveči je fenomenalno udarcem sa 20 metara i smanjio na 2:1 u Bakuu.

"Sajdžije" su, međutim, opet pojačale tempo, pa je Šaćiri u 68. minutu nakon školskog kontranapada i asistencije Zomera pogodio za 3:1.

Turska će u kvalifikacijama za SP, gdje je već pobijedila Holandiju i Norvešku, ali i remizirala kod kuće sa Letonijom, 4. septembra u Istanbulu dočekati Crnu Goru.

Miodrag Radulović, selektor "sokola", sa tribina Olimpijskog stadiona u Bakuu uživo je mogao da se uvjeri koliko je to nepredvidiva, ali iznad svega ranjiva selekcija.

Švajcarcima su do kraja meča trebala još dva gola i pobjeda 5:1 da bi preuzeli drugo mjesto i plasirali se u osminu finala (ili 4:1, a da Vels primi od Italije barem još gol), ali mreže su mirovale, i u Bakuu i u Rimu...

"Azuri" i "zmajevi" slave, "sajdžije" čekaju.

Bonus video: