Ukrajina - Austrija: Ima li potrebe za rizikom?

Grupa C: Selektori Andrej Ševčenko i Franko Foda najavljuju igru na pobjedu, iako bi neriješen rezultat i jedne i druge odveo dalje (18 h)

10261 pregleda 1 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Ukrajina i Austrija nalaze se pred velikim izazovom uoči međusobnog duela u Bukureštu - remi 99 odsto i jedne i druge vodi u osminu finala Evropskog prvenstva, i jedne i druge prvi put u istoriji! Da li je neko uopšte spreman na rizik?

Italijani su u prošlosti skovali termin “biskvit”, jer su na Evropskom prvenstvu u Portugalu 2004. bili žrtva “kontrolisanog” remija Švedske i Danske - 2:2. Obje selekcije sa sjevera Evrope su tim rezultatom prošle dalje, “azuri”, koji su čekali pobjedu (ili poraz) bilo kojeg tima, morali su kući...

Razlika uoči današnjeg sudara na Nacionalnoj areni u glavnom gradu Rumunije je u tome što se “žrtva” eventualnog neriješenog ishoda još ne zna - znaće se tek kada se završe mečevi prve faze u svim grupama...

Svjetske kladionice su kvotu na remi Ukrajine i Austrije spustile na manje od dva, jer zaista - remi bi (gotovo sigurno) i jedne i druge odveo dalje. Ukrajince (sigurno) kao drugoplasirane, jer imaju gol-razliku 4:4, Austrijance (vrlo vjerovatno) kao jednog od četiri najbolja trećeplasirana tima iz šest grupa (3:3), a u toj kategoriji već je slabija Švajcarska (ima takođe četiri boda, ali gol-razliku 4:5).

Ukrajina je, dakle, ima najčistiju moguću računicu - remi joj donosi drugo mjesto u grupi i okršaj sa Italijom u osmini finala, i to na “Vembliju”.

- Austrija je veoma dobra ekipa s kvalitetnim igračima. Kompaktna su i atletska snažna cjelina, prepoznatljivog stila. Poštujemo ih i očekujemo dobru utakmicu. Obje ekipe igraće na pobjedu, iako znamo da će bod biti dovoljan i nama i njima. Ali, na ovakvom turniru nećete daleko stići s takvim mentalitetom - zato ćemo igrati na pobjedu - poručio je selektor Ukrajine Andrej Ševčenko.

Austrija ima istorijsku šansu da se plasira u nokaut fazu - pobjeda bi donijela drugo mjesto i meč sa Italijom u osmini finala, a remi treću poziciju, vjerovatan prolaz i sudar sa prvim iz B grupe, a to bi mogla da bude Belgija.

- Kažete da će nam biti dovoljna četiri boda? Vjerovatno, ali u to još nismo 100 odsto sigurni. Važno je zato da od prvog minuta uđemo u utakmicu s apsolutnom namjerom da pobijedimo - to je naš posao. Prolaz u drugu fazu svima bi nam puno značio. Prvo i najvažnije, igramo za svoju zemlju. Učinićemo sve što možemo kako bismo postigli taj cilj - ocijenio je Franko Foda, selektor Austrije.

Vjerovatni sastavi -

Ukrajina (4-3-3): Bušćan - Karavaev, Zabarni, Matvijenko, Mikolenko - Malinovskij, Stjepanenko, Zinčenko - Jarmolenko, Jaremčuk, Cigankov.

Austrija (3-5-2): Bahman - Dragović, Alaba, Hintereger - Lajner, Sabicer, K. Šlager, Grilitš, Ulmer - Baumgartner, Arnautović.

Bonus video: