Danci se hvataju za slamku, Rusija vidi osminu finala

Grupa B - Danska u Kopenhagenu (21) mora da pobijedi Rusiju da bi ostala u igri za plasman u nokaut fazu, “zbornaji” vjerovatno dovoljan i bod

6179 pregleda 0 komentar(a)
Dancima neophodan trijumf: Golman Kasper Šmajhe, Foto: REUTERS
Dancima neophodan trijumf: Golman Kasper Šmajhe, Foto: REUTERS

Danska je u duelima sa Finskom i Belgijom propustila mnogo šansi, oba meča je i nesrećno izgubila (1:0 i 2:1), pa u posljednju rundu grupe B Evropskog prvenstva ulazi kao ekipa kojoj se daju nešto manje šanse da se domogne osmine finala. Nisu, ipak, Danci u bezizlaznoj situaciji...

Večeras od 21 sat ih čeka duel sa Rusijom u Kopenhagenu i mogu da budu drugi u grupi ako pobijede i istovremeno dočekaju poraz Finske od Belgije. To je prvi uslov, a drugi je i da gol-razlika na kraju bude u njihovu korist. Pred posljednjih 90 minuta Danska je bez boda i ima gol-razliku 3:1, identičnu kao Rusi koji imaju tri boda iz duela sa Fincima.

Gol-razlika Finske, koji su takođe na tri osvojena boda, na nuli je - 1:1.

Sve što se prije nešto manje od 10 dana dogodilo Kristijanu Eriksenu je mnogo uticalo na izdanje Danske, posebno u premijernom meču sa Finskom, ali i dalje postoji nada i prkos.

- Ne zanima nas kako, moramo da izađemo na teren i uradimo sve da pobijedimo Rusiju. Očekujem veoma težak meč, kao što su bila i prethodna dva, ali želim da vjerujemo. Ponosan sam kako je ekipa igrala protiv Belgije, ali sada moramo da izbjegnemo neke greške i da pokažemo da smo dovoljno zreli za ovaj trenutak - rekao je selektor Danske Kasper Hjulmand.

Pred posljednju rundu je mnogo kalkulacija, jer može da se dogodi i da tri ekipe iz grupe (Belgija, Rusija i Finska) završe sa po šest bodova. Onda bi u osminu finala prošao i trećeplasirani tim iz grupe B.

Danska bi preuzela drugo mjesto ako pobijedi i jednim golom razlike (samo da to ne bude rezultat 1:0) i Finska izgubi od Belgijanaca. Kako god, Rusi znaju svoju računicu - ona je da je sigurno prolaze ako slave na „Parkenu”, ili i ako remiziraju, a Finska ne pobijedi u Sankt Peterburgu.

- Bili smo domaćini na Mundijalu, pa u prva dva meča na Euru. Ovo nam je prvo gostovanje poslije duže vremena, ali nije problem. Ta riječ ne postoji u našem rječniku. Znamo šta moramo da uradimo da bismo parirali Danskoj, koja će nas sigurno napasti, jer realno nema drugu opciju - istakao je selektor „zbornaje” Stanislav Čerčesov.

Rusija u suštini treba da pazi da, ako izgubi, to ne bude ubjedljivo. Jer, ako Danska trijumfuje sa dva ili više golova razlike, uz poraz Finske, tri tima bi imala isti broj bodova i tada bi u krugu te tri reprezentacije (gledaju se samo međusobni rezultati) Danska bila drugoplasirana, Finska treća, a Rusija posljednja...

Vjerovatni sastavi -

Rusija (4-3-3): Safonov - Fernandeš, Divejev, Džikija, Karavajev - Barinov, Zobnjin, Ozdojev - Mirančuk, Golovin, Dzjuba;

Danska (4-3-3): Šmajhel - Vas, Kristensen, Kjer, Maele - Hejbjerg, Dilejni, Damsgard - Poulsen, Kornelijus, Brajtvajt.

Bonus video: