Finci u magnovenju pred Belgiju: Tako blizu, a tako daleko

Belgijancima je bod dovoljan za potvrdu prvog mjesta, a Finci se, uprkos tome, nadaju čudu

8913 pregleda 1 komentar(a)
Finci na treningu, Foto: AP
Finci na treningu, Foto: AP

Istorijski dani za finski fudbal - godinu i po nakon što su ostvarili prvi plasman na veliko takmičenje, momci Markua Kanerve imaju šansu da ostvare i prvi plasman u nokaut fazu.

To, “količniski”, izgleda tako blizu - za istorijski poduhvat najvjerovatnije im je dovoljan i bod, ali suštinski, i ne baš tako - protivnik je, naime, Belgija, igrački jedna od najjačih reprezentacija na Euru.

“Crveni đavoli” su obezbijedili plasman u drugu fazu, Finci su se možda ponadali da će Roberto Martines poslati na njih kombinovani sastav, ali najave nisu takve, naprotiv - španski stručnjak na klupi Belgijanaca sprema se da postavu koja je počela mečeve sa Rusijom i Danskom “pojača” najvećim zvijezdama, Edenom Azarom, Kevinom de Brujneom i Akselom Vicelom, koji su u prva dva meča startovali sa klupe.

Belgijancima je bod dovoljan za potvrdu prvog mjesta, a Finci se, uprkos tome, nadaju čudu.

- Ovo je najznačajnija utakmica u istoriji finskog fudbala. Možemo čak i da osvojimo grupu! Fantastično je što smo se našli u ovoj situaciji i zaista uživamo u izazovu - kazao je finski selektor Kanevra.

Belgijanci nemaju namjeru da popuste...

- Privilegija je biti prvi u grupi. Možda drugo mjesto donosi lakši raspored, ali u fudbalu nikad ne znate šta vas čeka i zato želimo prvu poziciju - kazao je golman Belgija Tibo Kurtoa.

Belgijanci će, ako osvoje barem bod i budu prvi, u osmini finala igrati navjerovatnije protiv Švajcarske. Ako budu drugi, čeka ih Vels.

Vjerovatni sastavi -

Finska (3-5-2): Hradecki - O’Šonesi, Arajuri, Toivio - Uronen, Kamara, Sparv, Kauko, Raitala - Puki, Lod.

Belgija (3-4-3): Kurtoa - Aldevejreld, Denajer, Vertongen - Menije, De Brujne, Vicel, Karasko - Mertens, Lukaku, Azar.

Bonus video: