Ronaldo je besmrtan - 17 godina, 109 golova, priča još traje

Od juna 2004. do juna 2021. godine - kako je Portugalac izjednačio rekord legende iz Irana Alija Daeija

4515 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dvadesetog avgusta 2003. godine Kristijano Ronaldo je u meču s Kazahstanom ušao s klupe umjesto legendarnog Luisa Figa. Bio mu je to prvi nastup za reprezentaciju Portugala, a na prvi gol u dresu reprezentacije je čekao do juna 2004. i poraza od Grčke na otvaranju Eura.

Prošlo je od tada 17 godina, Ronaldo je u međuvremenu osvojio sve što je moglo da se osvoji, a od prije dvije noći može da se pohvali još jednim podvigom.

Nakon što je dva puta pogodio mrežu Francuske u remiju u Budimpešti (2:2) stao je uz rame Aliju Daeiju, čuvenom Irancu - obojica su igrajući za nacionalni tim postigli po 109 golova i drže prvo mjesto na vječnoj listi. Daeiju ostaje poštovanje, a CR7 nastavlja dalje - samo je pitanje trenutka kada će postati najbolji i u ovoj kategoriji.

U kakvom je ritmu na ovom Euru, djeluje da će Ronaldo ispisati istoriju narednih dana, jer je do sada na takmičenju već pogodio pet puta. Tri je, doduše, dao iz penala, ali as Juventusa odavno ne mora nikom ništa da dokazuje... Čestitao mu je i sam Daei, koji za Iran ne igra još od 2006.

- Čestitam Ronaldu. Nedostaje mu još jedan pogodak da bude apsolutni rekorder. Počastvovan sam što će ovaj rekord njemu pripadati - on je veliki šampion i humanista. Inspiracija je mnogim ljudima širom svijeta - poručio je Daei.

Čak 44 reprezentacije su za sve ove godine bile Ronaldove „žrtve”. Najviše golova je postigao protiv Litvanije i Švedske (po sedam), šest puta je tresao mrežu Andore, Mađarske i Luksemburga, po pet Jermenije i Letonije...

Lista je dugačka da bi se pomenuo baš svaki protivnik, ali naredni rival Portugala - Belgija u osmini finala - ima razloga da se plaši, jer je Ronaldo do sada u karijeri postigao tri gola u duelima sa „crvenim đavolima”. Dva puta je to uradio u kvalifikacijama za EP 2007, jednom prije pet godina u prijateljskom meču.

Ronaldo je u utakmici sa Francuskom postao i najbolji strijelac na velikim takmičenjima. Ukupno je na svjetskim i evropskim prvenstvima postigao 21 gol. Iza njega je ostao Miroslav Klose sa 19...

Bonus video: