evropsko prvenstvo u fudbalu

Tri istrage protiv mađarskih navijača zbog homofobije

Navijači Mađarske su isticali anti-homoseksualne transparenate i skandirali homofobne slogane na svom stadionu, a takođe su i protestovali protiv klečanja u znak borbe za jednakos

2314 pregleda 1 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Evropska fudbalska unija (Uefa) pokrenula je danas istragu o "potencijalnim diskriminatorskim incidentima" na utakmici Mađarske i Njemačke na Evropskom prvenstvu.

Nije precizirano o kojim incidentima je riječ sa utakmice odigrane u Minhenu, već je samo poznato da je Uefa imenovala ispektora koji će se baviti tim slučajem.

Prethodno je otvorena posebna istraga o incidentima na dvije utakmice Mađarske u Budimpešti protiv Portugala i Francuske.

Navijači Mađarske su isticali anti-homoseksualne transparenate i skandirali homofobne slogane na svom stadionu, a takođe su i protestovali protiv klečanja u znak borbe za jednakost.

Pristalice Njemačke su na utakmici protiv Mađarske u sredu nosile zastave duginih boja u znak podrške LGBT pravima, a jedna osoba istrčala je na teren mašući zastavom pored mađarskih fudbalera tokom intoniranja njihove himne.

Nejasno je da li najnovija istraga Uefe uključuje i njemačke navijače.

Mađarska je eliminisana sa Evropskog prvenstva, ali će Budimpešta biti domaćin utakmice osmine finala između Holandije i Češke.

Preporučujemo za Vas