Kojašević: Dečić ima kvalitet da dođe do Fejnorda

Damir Kojašević smatra da su Tuzani kvalitetniji od Drite sa Kosova, prvog rivala u Ligi konferencija

9598 pregleda 144 reakcija 2 komentar(a)
Kojašević se nije odrekao ni borbe za reprezentativni dres, Foto: Savo Prelević
Kojašević se nije odrekao ni borbe za reprezentativni dres, Foto: Savo Prelević

U iščekivanju prvih evropskih utakmica, nastupa u Ligi konferencija, Dečić je na polovini desetodnevnih priprema na Zlatiboru. Izabranici Edisa Mulalića zadovoljni su uslovima i terenima, ali i kvalitetom ekipa s kojima su u mogućnosti da odigraju utakmice, kako bi pik forme dostigli 7. jula, kada Tuzani igraju prvu utakmicu protiv kosovske Drite.

Dečić se za evropski debi pojačao brojnim fudbalerima, a Damir Kojašević, Ivan Novović i Velizar Janketić će kvalitetom i iskustvom u evrokupovima pokušati da pomognu da se preskoči prva evropska prepreka.

- Smatram da ljubav navijača Dečića prema klubu zaslužuje tu nagradu da u drugom krugu im darujemo utakmicu protiv jednog evropskog velikana, kakav jeste holandski Fejnord. Igrao sam prethodnu polusezonu na Kosovu, i znam da Drita nije kvalitetnija od Dečića. Potrebno je, međutim, da odigramo na maksimalnom nivou i u tom slučaju ne sumnjam u prolazak u drugi krug. Tačno je da je Drita najorganizovaniji i najbogatiji klub na Kosovu, pojačali su se mojim doskorašnjim saigračem, Makedoncem Markom Simonovskim, koji je za Feronikelji postigao 13 golova prethodne sezone. On im je najbolji igrač, ali Dečić ima odlične štopere - rekao je Kojašević.

Popularni Piksi se nakon 15 godina vratio u klub u kojem je ponikao.

- Srećan sam što sam napokon kod kuće, sa porodicom i zahvalan svima u klubu koji su Dečić doveli do nivoa da igra u Evropi. Potpisao sam na godinu, ali nisam se zasitio fudbala i ukoliko budem igrao na nivou koji želim, onda ću i nastaviti. Zadovoljan sam i načinom i više nego bespoštednim treninzima kod trenera Mulalića, na koji su se svi navikli i vidim da mlađi igrači sa velikom ljubavlju i željom pristupaju napornom radu. To im očigledno odgovara, a i rezultati potvrđuju. Ekipa se jeste pojačala, ali uprava radi na dovođenju još jednog štopera i napadača. Klub misli na budućnost, došlo je puno talentovanih igrača, ali za njihovu afirmaciju je potrebno vrijeme, kaže 34-godišnji Kojašević.

U prvih pet dana na Zlatiboru Dečić je odigrao pripremnu utakmicu protiv Metalca, slijede mu još dvije - rivali su Mladost iz Lučana i subotički Spartak.

- Odigrali smo sjajno protiv Metalca, ali je nedostajala realizacija - nakon propuštenih šansi izgubili smo 1:0. Ipak smo zadovoljni prvom provjerom, pošto je ekipa tek na nekih 70 odsto. Vidno je da posjedujemo kvalitet i nadam se da ćemo ga pretočiti u pobjedu nad Dritom, a onda da poklonimo navijačima i taj duel s Fejnordom. Svi to želimo, ali se ne zaboravlja ni da se primiče nova prvoligaška sezona. Cilj je da u njoj pobjeđujemo, svaku utakmicu da igramo na tri boda, pa da vidimo. Novi plasman u evrokupove ili borba za titulu, optimsitičan je Kojašević. Nikada nije dosta trofeja

Od Dečića do brojnih klubova u Crnoj Gori i inostranstvu, Damir Kojašević nema gdje nije stigao. I svugdje je imao uspjeha - osvojio je pet titula prvaka države igrajući za Budućnost, OFK Titograd, Vardar, Astanu... Tu su i trofeji u Kupu i Superkupu u Kazahstanu, Makedoniji, Uzbekistanu...

- S te strane je moja karijera ispunjena, mada želim i trofej sa Dečićem. Posebna mi je čast da sam odigrao i 16 utakmica za reprezentaciju, uz gol i pet asistencija. Nisam pozivan za posljednja okupljanja, opravdano i ispravno. Povreda pete u Sutjesci, poslije problem s mišićem u dresu Feronikeljija su me izbacili iz konkurencije. Ali, radim na tome da se vratim u pređašnju formu i opet zaslužim poziv. U našoj reprezentaciji se igra samo zaslugama na terenu - rekao je Kojašević.

Bonus video: